A héten nyilvánosságra került adatok nem vetnek jó fényt Európa versenyképességére és a szélesebb értelemben vett ipar jövőképére. Az Eurostat első becslése szerint májusban havi összevetésben a szezonálisan kiigazított ipari termelés 0,6 százalékkal csökkent az euróövezetben és 0,8 százalékkal az EU-ban. Éves bázison pedig az euróövezetben 2,9 százalékos, az EU-ban pedig 2,5 százalékos csökkenésről számoltak be.

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb amerikai politikai kérdése is eldőlt: Kamala Harris bejelentette, hogy Tim Walz minnesotai kormányzóval indul közösen az idei elnökválasztáson a Demokrata Párt színeiben.

Folytatódtak a brit zavargások

Az Egyesült Királyságban a southporti halálos késelés nyomán kialakult tiltakozások nem csitultak. Elon Musk, az X tulajdonosa azt vetítette előre, hogy „elkerülhetetlen a polgárháború” a szigetországban. Az Economxnak nyilatkozó szakértő szerint „ez nyilvánvalóan túlzás”. Kiemelte, a brit zavargások nem egyszerűsíthetők le csupán a bevándorlás kérdéskörére.

Ahol súlyosak a szociális problémák, ahol versenyfutás zajlik az állásokért, a megélhetésért, ott a bevándorlási probléma mindig sokkal élesebben jelentkezik. Jelen esetben azonban a bűncselekmény kiváltó oka nem a bevándorlás, a zavargások ellenben már összefüggésbe hozhatók ezzel a problémával

– mondta az Economxnak Egedy Gergely, az NKE ÁNTK Kormányzástani és Közpolitikai Tanszékének egyetemi tanára.

Ukrajna húzott egy váratlant

A hét elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még arról számolt be, hogy egyre többen állnak ki az ukrán béketervezet mellett. Az államfő szerint ha ez érvényesülne, 2024-ben véget érhetne az orosz-ukrán háború.

Az Economxnak nyilatkozó szakértő ugyanakkor leszögezte, szó sincs még a háború végéről, a feleknek továbbra is egymás felőrlése a cél.

Nem sokkal később pedig egy váratlan fordulattal Ukrajna orosz területekre csapott le, óriási káoszt generálva az orosz oldalon. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója elmondta, az ukrán akció jelentős költségekkel jár az oroszoknak: több páncélozott jármű pusztult el, az Orosz Föderáció területeket veszített, és sok az áldozat is. Szerinte ez hatással lesz arra, hogy megváltozzon a véleményük a háborúról.

Az ukrán hadsereg ellenőrzése alá vont egy jelentős gázipari létesítményt, ami kulcsfontosságú az Európába irányuló orosz gázexportot tekintve.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy az orosz kurszki területen zajló ukrán offenzíva miatt kitelepített orosz lakosok fejenként tízezer rubelt (körülbelül 41 ezer forint) kapnak kártérítésként.

A Kyiv Independent szerint az orosz államfő Alekszej Szmirnovval, a terület megbízott kormányzójával tartott videókonferencián arról beszélt, hogy ez egy egyszeri kifizetés lesz „azoknak az állampolgároknak, akiknek szükségük van rá”, azonban az „egyéb károkat is fel kell majd mérni”.