Amíg az ukránok ellenállnak az orosz agressziónak, az EU támogatni fogja őket, bármit is tesz az Egyesült Államok – idézi az MTI Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után nyilatkozott az újságíróknak.

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál szerdai beszámolója szerint Borrell arra a kérdésre válaszolt, amely Donald Trumpnak a Fehér Házba való esetleges visszatérésére vonatkozott, illetve Trumpnak a háború befejezésére vonatkozó tervére. „Trump jelenleg csak jelölt. Megvárom, amíg visszatér a Fehér Házba, hogy megfontoljam a javaslatait” – jegyezte meg főképviselő. 

„A háború kezdetén senki sem bízott abban, hogy Ukrajna képes ellenállni”

– emlékeztetett. Rámutatott arra is, hogy miután Oroszország elfoglalta a Krímet 2014-ben, az európaiak nem akarták felfegyverezni Ukrajnát, de ez 2024-ben megváltozott. Megjegyezte, hogy az Európai Unió katonai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius téren összességében több támogatást nyújtott eddig Ukrajnának, több mint az Egyesült Államok.

A főképviselő egy másik kérdésre válaszolva kijelentette:

Ukrajna feladása és az, hogy emiatt egy „második Fehéroroszországgá” váljon, nem a leggyorsabb módja a háború befejezésének.

„Hallottam itt bizonyos békeszeretőket, akiknek a háború túl drágának tűnik. Mi is szeretjük a békét és az ukránok fizetik érte a legmagasabb árat. A béke elérésének leggyorsabb módja, ha Oroszország kivonul csapataival és a háború véget ér” – idézi a távirati iroda Borrell szavait. Azt is hangsúlyozta, hogy

Ukrajna katonai támogatása nem zárja ki a békés megoldások keresését.

Minél erősebb viszont Ukrajna katonailag, annál erősebb lesz a tárgyalási pozíciója – mutatott rá.