A fosszilis tüzelőanyagokat használó vállalatok dollármilliárdokat követelnek azon országoktól, melyek a helyben hatályos környezetvédelmi szabályozásra hivatkozva „diszkriminálják” a nagy kibocsátású cégeket.

A befektetők védelmére létrehozott, úgynevezett a befektetői-állami vitarendezés  záradék (ISDS), ami lehetővé teszi a külföldi beruházók számára, hogy a helyi bíróságok helyett egy nemzetközi választott bírósági eljárás keretében oldják meg a lokális kormányzattal szembeni konfliktusaikat. 

Az E3G klímavédelmi agytröszt jelentése alapján elsősorban azokat a fosszilis energiát használó cégeket védi ez a rendelkezés, amelyek évente 1,6 gigatonna szén-dioxid-egyenértéket bocsátanak ki. Ami – a Bloomberg számításai szerint – az Egyesült Államok 2022-es kibocsátásának körülbelül a harmadát teszi ki.

Egyre nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a kormányok

A Nemzetközi Környezetvédelmi és Fejlesztési Intézet (IIED) szerint a fosszilis tüzelőanyag-ipar szereplőihez kötődik az eddigi, nagyjából 1700 ISDS-ügy  több mint 20 százaléka

Ezek a vállalatok már legalább 80 milliárd dollár kártérítést nyertek el a környezetvédelemmel kapcsolatos perekkel. 

2022-ben a Rockhopper Exploration Plc olajvállalatnak ítéltek meg 190 millió eurónyi (nagyjából 75 milliárd forint) állami kompenzációt, miután az olasz kormány klímavédelmi aggályokra hivatkozva nem adott a cégnek termelési koncessziót.

Szakértői becslések alapján a Párizsi Megállapodásban vállalt éghajlat-változási kötelezettségeiket teljesíteni próbáló kormányok 340 milliárd dolláros felelősséggel tartozhatnak az olaj- és gáziparhoz kapcsolódó jövőbeli ISDS-ügyekben.

Lisa Sachs, fenntartható befektetéssel foglalkozó szakértő szerint

az éghajlatváltozással kapcsolatos szükséges intézkedéseket meghozó államok egyre nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve az ISDS-követelésekkel való visszaélés szempontjából.

Tai-Heng Cheng, a Sidley Austin LLP ügyvédi iroda partnere úgy látja: az éghajlatváltozással kapcsolatos szabályozás fejlődésével csökkenni fognak a befektetők és a kormányok elvárásai közötti eltérések, „de amíg eljutunk odáig, addig egy instabil időszakon megyünk keresztül".