Az Eurostat szerdán közzétett felméréséből kiderül, az EU-tagországok között és az egészségben leélt évek várható számát tekintve, mind a nők, mind a férfiak tekintetében Málta a listavezető – írja az MTI.

A rendelkezésre álló legfrissebb, 2022-re vonatkozó adatok szerint az uniós országok átlagában az egészségben töltött évek születéskor várható száma - az ember életének az a része, amikor egészségügyi szempontból semmi nem akadályozza mozgásában és cselekvésében – a nőknél átlagosan 62,8, a férfiaknál 62,4.

Az uniós országok közül Máltán volt a legmagasabb ez a várható szám, a nőknél születéskor 70,3 egészségben töltött év várható. A második helyen  Bulgária végzett 68,9 évvel, a harmadik helyet pedig Szlovénia érte el 68,5 egészséges évvel. A legalacsonyabb arány a nők esetében Dániában volt 54,6 évvel.

Magyarországon 63,9 év a várható egészségben töltött évek száma.

A férfiaknál a legtöbb egészséges életévet, 70,1-et szintén Máltán várhatták, majd Svédországban (67,5 év), illetve Olaszországban (67,1 év). A legkevesebb gondtalan évet Lettországban (53), Szlovákiában (56,6), illetve Dániában (57,1) becsülték.

A magyar férfiak 61,3 teljesen egészséges évben reménykedhettek.

Kijött az uniós inflációs adat, lehet hasonlítgatni a magyarral

Augusztusban a szolgáltatások ára nőtt a legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal a júliusi 4,0 százalékot követően. Bővebben >>>