A módszer segíthet abban, hogy az ember inkább olyan projektekre összpontosítsa az ereje nagy részét, amelyeket ösztönzőnek talál, ezzel is elkerülve a kiégést, amelyet a munkavállalók 44 százaléka érez a Society for Human Resource Management 2024-es felmérése szerint.

Jessica Chen Smart, Not Loud (Okos, mintsem hangos) című új könyvében felvázolja, hogyan lehet ellenállni a munka túlvállalásának, még abban az esetben is, ha kényelmetlen nemet mondani – írja a CNBC.

Chen, a SoulCast kommunikációs tréningügynökség vezérigazgatója azt írja, olyan kultúrában nevelkedett, ahol könnyebb volt beletörődni és elfogadni a plusz projekteket, mert csapatjátékosnak akart látszani.

Ez azonban végső soron nem egy fenntartható, egészséges és kiegyensúlyozott élethez vezet. 

Azzal, hogy mindig igent mondunk, feláldozzuk az időnket, és olyan munkát vállalunk, ami nem is segít minket

– írja Chen. 

Könyvében egy olyan módszert ajánl, amely segíthet úgy visszautasítani a munkát, hogy az ne tegye tönkre a munkahelyi kapcsolatokat.

Állítása szerint, amikor olyan projekttel vagy feladattal keresnek meg, amelyet el akarunk utasítani, a TEF-modellt kell alkalmazni:

  1. Hangnem (tone): Semleges és tényszerű hangnemet kell használni. Ez bizonyosságot közvetít, így mások nem gondolják, hogy a határaink lealkudhatóak.
  2. Magyarázat (explain): Jobb megosztani, miért mondtunk nemet, hogy ne tűnjön a helyzet elutasítónak vagy éppen önelégültnek. Például ha közelgő, sürgetőbb határidőkkel kell számolni, azt jobb tudatni a vezetőnkkel vagy a kollégánkkal.  
  3. Követés (follow): Javasoljunk más módokat a feladat elvégzésére. Ez azt mutatja, törődünk azzal, hogy a munkát elvégezzék. Lehet szó alternatív időpontról, esetleg egy új alkalomról, amikor már több szabadidő áll rendelkezésünkre. 

Brandon Smith, akit The Workplace Therapist néven vált ismertté, Chennel hasonló stratégiát javasol a munkahelyi határok kijelölésére.

Amikor azt mondod egy munkatársadnak vagy vezetődnek, hogy nem tudsz elvállalni egy feladatot, a válaszodnak 20 százalékban nem és 80 százalékban alternatív megoldásnak kell lennie

– mondta Smith.

Állítása szerint nagyban segít a helyzeten, ha nem úgy állunk hozzá, hogy mi vagyunk az egyetlenek a világon, akik segíthetnek. Amennyiben a feladat valóban fontos vagy sürgős, találniuk kell valaki mást, aki elvégzi.

Megvan, miért akadnak ki a legtöbbször a fiatal munkavállalók

A fiatal dolgozók úgy érzik, hogy munkahelyi moráljukra is kihat, hogy munkaadójuk nem törődik eléggé a fenntarthatósággal. A munkavállalók fele szeretné, ha vállalata többet fektetne a fenntarthatóságba, a 18-34 év közötti fiatal munkavállalóknak pedig a 61 százaléka gondolja így. Bővebben itt olvashat erről.