A szakember szerint nagyon odafigyelnek az amerikai hatóságok arra, hogy milyen katonai eszközök, illetve termékek juthatnak ki külföldre, főként akkor, ha azokat Oroszországba akarják exportálni. Az ilyen technológiák védettnek minősülnek az országban, főként az újabb típusúak.

Kis-Benedek József arra is rámutatott, ugyan vannak hivatalosan forgalmazható eszközök, ám annak sem feltétlenül örülnek az amerikaiak, ha azt az oroszok szerzik meg. Vannak ugyanakkor kettős felhasználású berendezések is, de ezeket sem azért gyártják, hogy ellenérdekelt félhez kerüljenek – idézi a szakértő szavait az Infostart.

Az MTA doktora felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyes országok között is különbséget tesznek a védelmi és katonai szövetségeket belül. Például az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Új-Zélandot és Ausztráliát összetömörítő Négy Szem-csoport szorosan együttműködik a rádiófelderítésben és egyéb más hírszerzési tevékenységekben.

A szakértő kiemelte, az orosz-ukrán háború kitörése óta az USA kiemelten figyeli, hogy a kivetett szankciókat kik és hogyan sértik meg. Erre külön szervezeteket is ráállítottak, és az amerikai titkosszolgálatnak is feladata felügyelni a védett technológiákat.

Különös kapcsolatra derült fény az Amerikában lekapcsolt magyar férfi ügyében

Kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkezhetett annak a 46 éves magyar férfinak az édesanyja, akit néhány napja tartóztatta le San Franciscóban.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.