A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés azzal vádolja Emmanuel Macron elnököt, hogy behódolt a brüsszeli nyomásnak, miután Thierry Breton hirtelen visszalépett Franciaország következő európai biztosának posztjától.

Breton mind Brüsszelt, mind Párizst megdöbbentette hétfő reggeli, sokkoló lemondási bejelentésével, amelyben azzal vádolta főnökét, az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy a háta mögött próbálta meggyőzni a francia államfőt, hogy dobja őt egy befolyásosabb portfólióért cserébe a következő bizottságban. A leköszönő francia külügyminisztert, Stéphane Séjourné-t nem sokkal később jelölték Franciaország új kiszemeltjének – írja a Politico.

„Ma Ursula von der Leyen arra kényszeríti Franciaországot, hogy lemondjon Thierry Breton jelöléséről. Nincs hova hátrálni, újra őt kellene jelölni. Mély törést okozhat, ha Franciaország nem reagál” – írta Sébastien Chenu, a Nemzeti Összefogás képviselője hétfőn egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében.

Tehát egy német vindikálja magának a jogot, hogy megválassza, kit akar a bizottságban, és elutasítja a franciák jelöltjét?

– kérdezte Thierry Mariani, a Nemzeti Összefogás európai parlamenti képviselője.

Bár a Nemzeti Tömörülés – amely a júniusi európai parlamenti választásokon diadalmaskodott Macron centrista pártjával szemben – ellenezte azt a döntést, hogy Bretont második ciklusra javasolják, a mostani lemondása lehetőséget kínált Marine Le Pennek és szövetségeseinek, hogy azzal vádolják az elnököt, hogy Brüsszelből fogad el utasításokat.

A baloldal is rendesen kibukott Macronra

A francia baloldal is hasonló kritikákat fogalmazott meg Macronnal szemben. A kommunista párt vezetője, Fabien Roussel „botrányosnak” minősítette a lépést, és az X-en közzétett bejegyzésében Franciaország szuverenitásának megsértésével vádolta meg von der Leyent.

Még Macron táborán belül is vannak, akik Ursula von der Leyen lépését nemkívánatos puccsnak tekintik. Egy francia képviselő Macron táborából, aki névtelenségbe burkolózott, azzal vádolta Ursula von der Leyent, hogy „zsarolja”, és megpróbálja azt kihasználni, hogy Franciaország a jelenlegi politikai helyzete miatt meggyengült.