A felülvizsgálattól  Olaszország azt reméli, hogy elhalasztják a tilalom hatályba lépését, néhány kivétel bevezetésével módosítják azt, vagy több olyan beruházáshoz kötik, amely megvalósíthatóvá tenné – írja a Euronews.

A javaslatot Adolfo Urso, a magyar EU-elnökség által szervezett, az autóiparról szóló informális találkozón ismertette, és hozzátette, hogy a belga fővárosban tárgyalni fog kollégáival.

Más országokkal együtt egy írásos dokumentumot fogunk megfogalmazni, amelyet majd benyújtunk a Bizottságnak

– mondta Adolfo Urso, miniszter.

A miniszter szerint a tilalom súlyos válságot okoz az európai autógyártóknak, amely több százezer munkahelyet veszélyeztetne Európa-szerte.

Állítása szerint látva a már napvilágra jutott adatokat, a kontinensen folyó autógyártást, illetve az elektromos autó vásárlás visszaesését tekintve lehetetlen a 2035-re kitűzött célokat elérni.

Urso szerint a felülvizsgálatot mindenekelőtt azért kell előrehozni, hogy az ágazat vállalatai nagyobb biztonsággal tervezhessék meg hosszú távú beruházásaikat. 

Nem hagyhatjuk a vállalatokat és a fogyasztókat további két évig bizonytalanságban

– tette hozzá a miniszter.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti az értékesítés leállításának elhalasztását. Még mindig van két lehetőségük, hiszen vagy megtartják a célt ambiciózusnak, megteremtve a gyorsítás feltételeit (erőforrások, a technológiai semlegesség, stratégiai autonómia garantálásával), vagy ha mindez elbukna, alárendelik magukat a szituációnak és elhalasztják a célokat.

Az olasz kormány feladata elsősorban az, hogy kivételes helyzetet kapjanak a „bioüzemanyagokkal" működő járművek, amelyekhez növényi erőforrásokból, például kukoricából vagy pálmaolajból állítanak elő üzemanyagot.

Olaszországban az elektromos autó eladások 2023-hoz képest 13,4 százalékkal estek vissza. 

A rendelet felülvizsgálatát minden esetre csak az Európai Bizottság hozhatja előre, amint azt Tim McPhie, a Bizottság zöld átállással kapcsolatos kérdésekért felelős szóvivője kifejtette.

Állítás szerint a  Bizottság rendelkezik jogalkotási kezdeményezési joggal, és bármely jogszabály módosítására javaslatot kell tennie. Erről aztán az EU Tanácsával és a Parlamenttel közösen döntenének.

Olaszországban már heves esőzés váltja a kánikulát, de van baj így is

Olaszország észak-keleti Veneto tartományában a legmagasabb szintű riasztást léptette életbe a rossz idő miatt a katasztrófavédelem, amely az ország más részén is készültséget rendelt el csütörtökön.
Bővebben--->