A Süddeutsche Zeitung (SZ) német lap egy AI-modellt fejlesztett ki 87 orosz katonai helyszín műholdképének vizsgálatára – köztük 16 olyan bázisra, ahol harckocsikat, tüzérségi járműveket és páncélozott személyszállító járműveket tárolnak.

Az AI-modell megszámolta a tankok számát ezeken a kulcsfontosságú helyszíneken Oroszország 2022. februári, teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete előtt, egészen napjainkig, hogy meghatározza az ország tankveszteségeinek mértékét a háborúban – írja a Newsweek

Az egyik ilyen bázis Oroszország délkeleti részén, ahol 2021 áprilisában 857 harckocsit számoltak, a műholdképek szerint mára szinte üres. Alig néhány hónappal a háború kezdete után, 2022 októberében Oroszország elvesztette e harckocsik közel felét

– állapította meg a lap. Más katonai telephelyek elemzése hasonló képet festett, írta az SZ.

Michael Gjerstad, a londoni székhelyű Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) védelmi és katonai elemzője az SZ-nek elmondta, hogy becslése szerint Oroszországnak még mindig mintegy 3200 harckocsija van készleten. Viszont azt is hozzátette, hogy ezek túlnyomó többsége rossz állapotban van, és jelentős javításokat igényel. A nyilvánosan elérhető adatok szerint mind Moszkva, mind Kijev jelentős harckocsi veszteségeket szenvedett eddig a háborúban.

A veszteségeket több forrás is megerősíti

Az Oryx holland nyílt forráskódú hírszerzési védelmi elemző honlap vizuálisan megerősítette, hogy 2144 orosz harckocsi semmisült meg, 159 sérült meg, 352-t hagytak el és 518-at foglaltak el az ukrajnai teljes körű háború kezdete óta. 

Az Oryx hozzátette, hogy a háború kezdete óta 581 ukrán harckocsit semmisítettek meg, 72 megrongálódott, 67-et elhagytak és 134-et fogtak el. Csütörtökön a kijevi hadsereg közölte, hogy Moszkva 8042 harckocsit veszített el Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta, ebből hármat az elmúlt 24 órában. 

A háborúban elszenvedett felszerelésveszteségek becslései eltérőek, Ukrajna adatai általában meghaladják nyugati szövetségeseiét. Moszkva ritkán oszt meg információkat a háborúban elszenvedett áldozatok és felszerelésveszteségek számáról.

Gustav Gressel, a European Council on Foreign Relations nemzetközi agytröszt vezető politikai munkatársa az SZ-nek azt mondta, biztos benne, hogy Oroszország sokkal több felszerelést veszít, mint amennyit pótolni tud, és a készletek fogynak.