A dániai tejtermelőknek tehenenként 672 korona (közel 36 ezer forint) éves adót kell fizetniük a bolygót felmelegítő kibocsátásukért – írja a CNN.

Az ország koalíciós kormánya a héten megállapodott a világ első, mezőgazdaságra kivetett szén-dioxid-kibocsátási adójának bevezetéséről. A döntés 2023-tól kezdődően sújtja a dán gazdákat.

Dánia jelentős tej- és sertéshúsexportőr, a mezőgazdaság az ország legnagyobb kibocsátási forrása. A koalíciós megállapodás - amely 40 milliárd korona (3,7 milliárd dollár) befektetését is magában foglalja olyan intézkedésekbe, mint az erdőtelepítés és a vizes élőhelyek létrehozása –elsődleges célja, hogy segítse az országot klímacéljainak elérésében.

Ezzel a megállapodással milliárdokat fektetünk be az utóbbi idők legnagyobb átalakításába, amely csak előnyére válhat a dán tájnak. Mi leszünk az első olyan ország a világon, ahol széndioxid-adót vetnek ki a mezőgazdaságra

– mondta Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter keddi nyilatkozatában.

A dán tejipar széles körben üdvözölte a megállapodást és annak céljait, ám volt néhány gazda, akit feldühített a döntés.

A lépés mindössze néhány hónappal azután történt, hogy a gazdák Európa-szerte tüntetéseket tartottak, traktorokkal torlaszolták el az utakat, és tojásokkal dobálták meg az Európai Parlamentet a panaszok hosszú listája miatt, amelybe beletartozott a környezetvédelmi szabályozás és a túlzott bürokrácia is.

A globális élelmiszerrendszer nagymértékben hozzájárul az éghajlati válsághoz, mivel az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy harmadát termeli.

Az  ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattenyésztésnek különösen nagy a hatása, már csak abban a tekintetben is, hogy 2015-ben a globális kibocsátás mintegy 12 százalékát tette ki. A szennyezés egy része a  metánból származik, amelyet a tehenek és más állatok termelnek.

Az adó, amelyet a dán  parlament várhatóan még az idén jóváhagy, 2030-tól 300 koronát (16 ezer forint) tesz ki tonnánként az állattenyésztésből származó CO2-egyenértékű kibocsátás után, és 2035-re 750 koronára (40 ezer forint) emelkedik.

Jó híreket kaptak a gazdák Brüsszelből

Az Agrárminisztérium szerint Brüsszel meghátrált, és elfogadta a gazdálkodók terheit csökkentő javaslatokat.
Bővebben--->