Joe Biden amerikai elnök 7,9 milliárd dolláros (több mint 2800 milliárd forint) biztonsági támogatást ígért Ukrajnának, mielőtt a Fehér Házban találkozott  Volodimir Zelenszkij elnökkel.

„Kormányzatom egyik legfontosabb prioritása volt, hogy Ukrajnának megadjuk a győzelemhez szükséges támogatást” – mondta az USA első embere. Hozzátéve:

Ez idő alatt Ukrajna megnyerte a kijevi csatát, visszaszerezte az Oroszország által a háború kezdetén elfoglalt terület több mint felét, és megvédte szuverenitását és függetlenségét. De van még tennivaló.

Zelenszkij biztosította az amerikai elnököt, hogy átláthatóan, a leghatékonyabb módon fogják felhasználni ezt a segítséget , hogy elérjük közös céljukat:

Ukrajna győzelmét, az igazságos és tartós békét és a transzatlanti biztonságot.

Jönnek a nagy hatótávolságú lőszerek

Az Egyesült Államok az elnöki lehívási jogkörén keresztül 5,5 milliárd dollárt különít el az Ukrajnának szánt felszerelések finanszírozására. Ezenfelül 2,4 milliárd dollárt biztonsági támogatásként folyósítanak, ebből többek között

  • légvédelmi eszközökkel,
  • személyzet nélküli légi rendszerekkel
  • és levegő-föld lőszerekkel fogják ellátni az országot. 

A nagy hatótávolságú csapásmérő képességek javítása érdekében Joint Standoff Weapon lőszereket is biztosítanak Kijevnek. Továbbá  újabb Patriot rakétákat kínál az Egyesült Államok a háborúban álló országnak, illetve még több ukrán pilótát képeznek ki az F-16-os vadászgépek kezelésére  – írja a Politico.

Washington bejelentette, hogy a biztonsági segítségnyújtáson túl az amerikai kormányzat nemzetközi erőfeszítéseket tesz a – szerintük az orosz szankciók kijátszására és pénzmosásra használt – „globális kriptopénz-hálózat megzavarására”.

Az amerikai elnök azt is közölte, hogy októberre összehívja (az 57 országot és az Európai Uniót  magában foglaló) Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport (UDCG)  csúcstalálkozóját Németországban. 

Győzelmi tervéről győzködi Bident Zelenszkij, tábort vert az ENSZ-ben

Erőteljes támogatást vár Kijev a távozó amerikai elnöktől, mielőtt elhagyja a Fehér Házat. „Teljes mértékben Washingtonon múlik, hogy a korlátozásokat feloldják-e. Az más kérdés, hogy ennek milyen következményei lehetnek és valóban sikert hoznának-e ukrán oldalon” – hangsúlyozta az Economxnak Csiki Varga Tamás, az NKE John Lukacs Intézetének tudományos főmunkatársa.