Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország kínai műholdakkal fényképezi az ukrán atomerőműveket, valószínűleg azért, hogy támadásokat készítsen elő a nukleáris létesítmények ellen. 

Zelenszkij az ABC News-nak azt mondta, az a tapasztalatuk, hogy ha Oroszország műholdakkal pásztáz valamit, akkor az atomlétesítményekre mért csapások veszélye áll fenn. Hozzátette, a héten az ENSZ Közgyűlésen megosztja az Ukrajna rendelkezésére álló információkat az országok vezetőivel.

Az ukrán elnök szeptember elején találkozott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, Rafael Grossival, melynek során megvitatták az ukrajnai nukleáris biztonság megerősítését, különösen az ország atomerőműveinek és más energetikai létesítményeinek biztonságával összefüggésben – emlékeztet rá a Ukrainszka Pravda.

Azt is megállapították, hogy a stabil külső energiaellátás kritikus fontosságú lehet az atomerőművek biztonsága szempontjából.

Ukrajna tavasszal két amerikai tervezésű reaktor építését kezdte meg a hmelnyickij atomerőműben az ország nyugati részén, az ország energiahálózatát ért pusztító orosz támadások hatására.

Berlin egyelőre nem úgy táncol, ahogy Kijev fütyül

Az ukrán elnök kitartóan sürgeti a nyugati szövetségeseket, hogy engedélyezzé számukra nagy hatótávolságú rakéták használatát a háború frontvonalán túli orosz célpontok elleni támadásra.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.