Megkezdődött a német autógyártó volt vezérigazgatójához kapcsolódó emissziós botránya, amellyel 9 évvel ezelőtt rossz hírét keltette a Volkswagennek – írja a The Guardian.

A Volkswagenről, amelyet széles körben a német gazdasági siker és a műszaki tudás szimbólumának tartanak, kiderült, hogy károsanyag-kibocsátási teszteket manipulált, ennek köszönhetően járműveik sokkal klímabarátabbnak tűntek.

Martin Winterkorn, aki nyolc éven át vezette a  Volkswagent 2015-ös elbocsátásáig, néhány nappal azután, hogy kiderült, hogy több millió autó szoftverét manipulálták, számos váddal néz szembe az észak-németországi Braunschweigben zajló perben, bár a vádak mindegyikét tagadja.

A 77 éves férfit azzal vádolják, hogy már jóval a nyilvánosságra kerülés előtt tudott a manipulációról, támogatta és szemet is hunyt felette, valamint megpróbálta eltussolni azt. A vállalat 87 éves történetének legkárosabb botránya ugyanazon a héten kerül  bíróság elé, amikor a gyártó wolfsburgi központjában bejelentette, hogy fontolóra veszi az első gyárbezárásokat saját hazájában, ami több ezer munkahely megszűnését jelenti.

Az autógyártó több milliárd eurós költségmegtakarításokra törekszik, hogy kezelni tudja a növekvő profitválságot, amelyet a fosszilis tüzelőanyagokról való lassú áttérés, valamint a károsanyag-kibocsátási botrány miatt kifizetett kártérítések okoz. A becslések szerint világszerte 30 milliárd eurót (25 milliárd fontot) tesznek ki ezek.

A meghallgatás a modern német történelem egyik legjelentősebb ipari pere lesz, a Winterkorn elleni büntetőeljárás több mint öt éven keresztül épült fel. A volt vezérigazgató, akinek rossz egészségi állapota miatt kétséges volt, hogy a tárgyalást le lehet-e folytatni, ünnepélyes és szótlan volt, amikor kedd reggel belépett a braunschweigi bíróságra.

A 600 oldalas vádirat szerint számos vádpontot hoz fel, többek között csalást és piaci manipulációt, valamint jogellenes hamis tanúvallomást egy 2017-es parlamenti bizottság előtt az emissziós ügyben, amely a megítélések szerint ártott Németország magas minőségű termékekről szerzett, régóta fennálló nemzetközi hírnevét.

Winterkornt azzal is vádolják, hogy elmulasztotta időben tájékoztatni a tőkepiacokat a dízelmotorok adatainak tömeges manipulálásáról.

Német autómárka sínyli meg a kínai elektromos autók térhódítását

A Volkswagen csoport névadó márkája súlyos nyomás alá került, már gyárbezárásokat is fontolgat a cégvezetés.
Bővebben--->