A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén 14. alkalommal választotta ki az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Magyarország tortáját és az év cukormentes tortáját.
A pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat Dienes Andrea cukrászmester vezetésével készült alkotása nyerte idén a Magyarország cukormentes tortája versenyt. A Szentivánéji álom névre keresztelt torta győzelmét az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be a Magyarország tortájával és a Szent István napi kenyérrel együtt - adta hírül a cukormentes torták versenyét évente a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt meghirdető Egy Csepp Figyelem Alapítvány.
A Magyarország tortája versenyt a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián nyerte meg a Curiositas elnevezésű alkotásával.
A két győztes tortát a nagyközönség augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában megkóstolhatja.
A cukormentes tortához a cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel a sütemények elkészítéséhez. Az idei győztes Szentivánéji álom nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém teszi teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy - olvasható az Egy Csepp Figyelem Alapítvűny közleményben.
A Szentivánéji Álom a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként 13,3 gramm szénhidrátot és 252,5 kilokalóriát tartalmaz, ezért a cukorbetegek számára jó választás lehet.
Magyarország tortája idén a Curiositas lett, amelynek leírása szerint a mandulás tésztájára tejcsokoládés-mogyorós ropogós, birsalma zselé, mandulamousse és étcsokoládés áthúzó került - derül ki a hvg.hu tudósításából.
A leginnovatívabb recept különdíjat a monori Ami Süti érdemelte ki az Ami Pisztácia versenyművel.
A Diabess Kft. a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta készítőjét különdíjban részesítette, melyet a szegedi Virág Cukrászda nyert a berkenyét tartalmazó Mogyorócskával.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek iránti növekvő igényre - írták a közleményben.
Év | Torta neve |
2007 | Madártej torta |
2008 | Szatmári szilvatorta |
2009 | Pándi meggytorta |
2010 | Szilvagombóc torta |
2011 | Kecskeméti barackos kölestorta |
2012 | Szabolcsi almás máktorta |
2013 | Milotai mézes grillázstorta |
2014 | Somlói revolúció |
2015 | Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta |
2016 | Az Őrség zöld aranya |
2017 | Balatoni habos mogyoró |
2018 | Komáromi kisleány |
2019 | Boldogasszony csipkéje |
2020 | Curiositas |
Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete |
Gazdasági hírek azonnal, egy érintéssel
Töltse le az Economx app-ot, hogy mindig időben értesülhessen a gazdasági és pénzügyi világ eseményeiről!
Kérjen értesítést a legfontosabb hírekről!