Ennek elsősorban a tavalyi aszályos időszak az oka, ami miatt jóval kevesebb hagyma érkezett a hazai termelőktől, és importálni kell a környező országokból.
A szakértők szerint tavaszra akár az 50-60 százalékos áremelkedés sem kizárt, így a hagyma kilónkénti ára akár az 1000 forintot is megközelítheti.
Egyre kevesebb magyar hagymát látni a hazai boltokban és piacokon, a helyüket az import termékek vették át, és ennek hatására a hagymafélék ára jócskán megnőtt. Papp József kereskedő például úgy fogalmazott az ATV Híradójának, hogy a hiány miatt jelenleg 500 forint kilója, de ez hamarosan akár 700-800 forint is lehet.
Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője szerint a tartós vízhiány óriási kieséseket okozott, de ez csak az egyik oka a drágulásnak. A másik az, hogy évről évre folyamatosan csökken a hagyma vetésterületének nagysága.
Magyarországon mindössze 1300 hektáron termelnek vörös és lilahagymát, ami töredéke a néhány évtizeddel ezelőtti mennyiségnek.
Hazánk jelenleg Ausztriából importálja a hagyma nagy részét, ami silányabb minőségű, de drágább árunak számít, ráadásul a kereskedőknek euróban kell fizetni az áruért, amiben a gyenge forint sem segít
– tette hozzá a szakértő.
Mivel a magyar gasztronómia egyik alapja a hagyma, így sokan az elszálló árak ellenére sem mondanak le róla. Békési József például azt mondta, hogy nem örül a drágulásnak, hiszen minden ételnek a hagyma az alapja, azonban próbál olyan helyen vásárolni, ahol jó a minőség és az ár is kedvező.
A tavaly évben hazánkban az élelmiszerinfláció elérte a 45 százalékot. A legnagyobb mértékben a tojás, a gyümölcs és a zöldség drágult, ezeknek az ára csaknem a duplájára nőtt.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!