Egy napra akár 52 ezer forintba is kerülhet a balatoni strandolás: ha egy vidéki család például csupán egyetlen napot tölt a magyar tenger partján, ők nem ússzák meg a kiruccanást 50 ezer forint alatt. Mindez köszönhető annak, hogy nem csupán az élelmiszerek árai drágultak jelentősen, jellemzően a parkolódíjakat és a strandbelépőket is felemelték – írja az RTL Klub Híradója.
A következőképpen jött ki a matematika: amennyiben egy négy fős család autóval érkezik egy napra, például Sopronból Keszthelyre, mindenekelőtt kifizetik az útiköltséget, a parkolási díjat, majd magát a strandbelépőt. Ha tisztességesen megebédelnek és még az uzsonnát vagy a vacsorát is a strandon fogyasztják el, máris kijön az 50 ezer forintot is meghaladó összeg.
A híradó a következő árakra figyelt fel a Balaton körüli strandokon:
- az egyik fagylaltárus jelenleg 550 forintért árul egy gombócot: ugyanakkor nem tartja kizárnak, hogy árat emel még az idei szezonban;
- idén nyárra a szigligeti községi strandfürdőbe 500 forinttal, a tihanyi Napsugár Beach-en több mint duplájára emelkedtek az árak;
- Keszthelyen a strandbelépőért a tavalyi 1200 forint helyett idén 1300-at kell fizetni egy felnőttnek egy napra;
- ugyanitt egy családban két felnőtt és két gyermek belépője együttesen 3500 forint;
- ha két felnőtt és három, illetve több gyermek érkezik, akkor a családnak 3900 forintot kell fizetnie;
- Keszthelyen 1300 forintot kérnek el egy üres lángosért;
- a laktóz- és gluténmentes, valamint vegán fagylaltokat gombóconként 50 forinttal drágábban kapni az idén;
- van olyan büfé is a Balatonnál, ahol akár 700 forintba is kerülhet fél liter üdítő;
- máshol 550 forintot kérnek 3 deci jégkásáért.
Az egyik keszthelyi bisztró munkatársa azt nyilatkozta a híradónak, hogy az alapanyagárak emelkedése és a magasabb munkabérek miatt nekik is árat kellett emelniük. Ez körülbelül 20 százalékos emelést jelent. Így jelenleg a rántott csirkét körettel 4500 forint körüli áron kínálják, a fish and chips pedig majdnem 4790 forint.
Túrós csusza pörccel ízű fagylalt készült: ez lesz a nyár slágere?
Damniczki Balázs műhelyében nem először szabadul el a fantázia, és születik hagyományosnak semmiképp nem mondható fagylaltkombináció. Csak a zöldséges vonalat megemlítve, a székesfehérvári cukrászmester az évek során készített már narancsos sütőtök ízű fagylaltot, akárcsak az uborkasaláta előtt tisztelegve kapros-joghurtos uborka ízű fagyit. Ám ugyanúgy megemlíthetjük a cukrászda korábbi bazsalikomos cékla, pattogatott kukorica és borsó ízű fagylaltjait is. Aki eddig volt annyira bátor, hogy megkóstolja a legújabb művet, túrós csusza ízű fagylaltot, finomnak találta. Bővebben --->Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!