Egyre több szülő dönt úgy, hogy 18 év alatti gyermekének bankkártyát szeretne igényelni, hogy ezzel is megkönnyítsék számukra a mindennapi pénzügyeik intézését.

Cikkünkben annak néztünk utána, hogy Magyarországon jelenleg milyen lehetőségek és ajánlatok közül választhatunk.

OTP Junior számla

Ez a számla már a születéstől fogva igényelhető, 24 éves korig díjmentes a számlavezetés. Junior Start kártyát 7 éves kortól lehet igényelni, aminek 0 forint a kibocsátási és az éves díja. Emellett díjmentesen átutalható a zsebpénz, ha fizetési kérelmet küld a gyermek.

14 éves kor felett a készpénzfelvétel havi 2 alkalommal 150 ezer forintig díjmentes, a vásárlás készpénzátvétellel pedig havi 2 alkalommal 40 ezer forintig.

Kiskorú esetében a szülő a számlaegyenleg erejéig szabadon rendelkezhet a bankszámla felett a jogszabályban rögzített esetek kivételével, az okmányai bemutatásával készpénzt vehet fel bármelyik belföldi OTP-bankfiókban, illetve egyszeri vagy rendszeres átutalási megbízást kérhet bármilyen OTP bankszámlára, amely az általa megadott napon teljesül.

MBH Bank Diák számlacsomag 

Ez a számlacsomag 14-25 év között nyitható meg, amennyiben a gyermek rendelkezik tanulói jogviszonnyal.

A havi számlavezetési díj elektronikus kivonat igénylése esetén díjmentes. Emellett 0 forintos a korlátlan számú bankkártyás vásárlás, valamint a bankkártya éves és kibocsátási díja is.

Az MBH Diákszámla 2 évig használható, az érvényességi idő lejáratát követően csomagváltás vagy a számlacsomagra történő újraszerződés hiányában az MBH Belépő Számlacsomag kondíciói lesznek az irányadóak.

K&H ifjúsági számla

6–14 éves kor között is nyitható már ilyen bankszámla, azonban ezekhez a számlákhoz ebben az esetben a bankkártya nem tartozik hozzá.

14 éves kor felett a bankszámla havi díja 0 forint, a bankkártya az első évben szintén díjmentes, majd 4 529 forint évente. 

A tanulmányok befejezésével, de legkésőbb a 26. életév betöltésekor a meglévő számlavezetési szolgáltatás külön szerződéskötés nélkül egy „felnőtt” számlavezetési szolgáltatásra vált. Eltérő igény esetén azonban bármely más szolgáltatási csomagot is lehet választani.

Erste Cseperedő Bankszámla

Ennél a számlacsomagnál, amennyiben a számlához bankkártyát is igényelünk, akkor elengedik a kártyakibocsátási díjat. A számla már a születéstől kezdve kérhető.

A számlanyitás és a számlavezetés is díjmentes, így a gyermek 14 éves koráig költségek nélkül bankolhat. Bankkártyát 7 éves kortól lehet igényelni.

A kártyák alapértelmezetten napi 10 ezer forintos vásárlási-, és 5 ezer forintos készpénzfelvételi limittel rendelkeznek, ez azonban szülői kérésre alacsonyabb is lehet.

A szülők saját internetbanki vagy mobilbanki szolgáltatásukon keresztül nyomon követhetik gyermekük bankszámlájának aktuális egyenlegét, vásárlásait vagy a készpénzfelvételeket.

Erste Diákszámla

14 éves kortól lehet igényelni 26 éves korig, a bankkártya kibocsátási díja és az éves díj is 2 692 forint.

A havi ügyfélkapcsolati díj 0 forint, 16 év felett pedig havi 2 alkalommal 150 ezer forintig ingyenes a készpénzfelvétel, amennyiben erről előzetesen nyilatkoznak.

Raiffeisen Yellow számla

A bankszámla a 26. életév betöltéséig igényelhető, díjmentes havidíjjal és első éves kártya-, valamint kibocsátási díjjal. Az online utalás 50 ezer forintig, valamint a belföldi készpénzfelvétel havonta 2 alkalommal 150 ezer forintig ingyenes.

A 14-18 év közötti ügyfelek önállóan kezelhetik a számlájukat, a szülő azonban a myRaiffeisen applikációban és a DirektNeten keresztül nyomon követheti a költéseket.

Revolut <18

A Revolutnál lehetőség van arra, hogy a 6 és 17 év közötti fiatalnak is legyen saját, de a szülő által létrehozott és felügyelt Revolut számlája, valamint bankkártyája is.

A Revolut <18 számla használatára néhány kivétellel ugyanazok a díjak vonatkoznak, mint a személyes Revolut számláéra.

Ilyen kivétel, hogy amennyiben a szülő egy standard Revolut <18 kártyát rendel meg, akkor nincsen kártyadíj. Számlaszám nem jár, így csak a hozzá kapcsolódó szülő/gondviselő tudja feltölteni a kiskorú gyermek egyenlegét.

A Revolut <18-kártyákkal naponta 400 ezer forint költhető el, valamint csak 15 tranzakció indítható. Hónapfordulónként a kártyával díjmentesen 15 ezer forint készpénz vehető fel, efelett 2 százalék díjat számol fel a Revolut.

Naponta 45 ezer forint vehető fel a bankautomatákból. Emellett naponta csak 3 készpénzfelvétel történhet bankautomatából, hetente pedig összesen 6.

Gyerekenként évente maximum 1,8 millió forint küldhető a Revolut <18-számlákra, és egyszerre maximum 1,5 millió forint tartható rajtuk.

Gránit Family Junior

Ezt a számlacsomagot 6-18 éves kor között lehet igényelni, amennyiben a kiskorú törvényes képviselője is rendelkezik pénzforgalmi keretszerződéssel a banknál. A számlavezetés és a bankkártya is díjmentes.

Naponta 30 ezer forint összeghatárig lehetséges átutalást kezdeményezni, a szülő pedig 20 ezer forintig ingyen utalhat a gyermek számlájára.

A szülő folyamatosan követheti a költéseket, az alkalmazásban pedig egy kattintással limitet állíthat be vagy zárolhatja a kártyát.

Amennyiben a fiatal betöltötte a 18. életévét, a Gránit Family Junior számla a születésnapot követő hónaptól automatikusan Gránit Digitális számlára vált át.

UniCredit Diákszámla Zéró

14 és 26 év között igényelhető 0 forintos számlavezetési és kártyakibocsátási díjjal.

A kártya éves díja az első évben 0 forint, majd a második évtől a normál tagsági díj 50 százaléka, amíg az ügyfél ebben a számlacsomagban van. 

16 éves kor betöltése után havonta 2 alkalommal összesen 150 ezer forintig a készpénzfelvétel ingyenes.

A 26. életév betöltése után a Diákszámla Privát Plusz számlára vált át, onnantól ennek a számlának az aktuális kondíciói lesznek érvényesek, azonban lehetőség van másik számla mellett is dönteni.

A gatyánk is rámegy a nyári pénzváltásra, de tízezreket spórolhatunk

Egyre több magyar választja a külföldi utazások során a kártyás fizetést a készpénz helyett, ami az első negyedévben közel 9,5 millió tranzakciót eredményezett külföldi üzletekben, 20 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest. Az értékben is hasonló mértékű bővülés meghaladta a 137 milliárd forintot. A fintech megoldásokkal és a bankkártyás fizetéssel jelentős összegeket takaríthatunk meg a nyaraláson, bár a biztonság érdekében némi készpénz sem elhanyagolható.