Idén szeptembertől megszűnik a plug-in hibridek zöld rendszámra való jogosultsága, jövő hónaptól már csak fehér plakettre lesznek jogosultak a konnektorból tölthető hibrid járművek.

A kedvezményt már igénybe vevő, közel negyvenezer magyarországi plug-in hibrid tulajdonosnak 2026. novemberéig kell – saját kezdeményezésre –  leadniuk a meglévő zöld rendszámukat és fehér hátterűt igényelni helyette.

A procedúra kezdeményezése és a költségek viselése az autósok feladata lesz.

Már csak a tisztán elektromos kocsikért jár kedvezmény

Az adó és illetékkedvezményeket konkrét környezetvédelmi kategóriákhoz (5E; 5P; 5N) kötik a vonatkozó jogszabályok, ezek a következők:

  • Környezetkímélő gépkocsi: a tisztán elektromos jármű és a nulla emissziós gépkocsi.
  • Tisztán elektromos gépkocsi: hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);
  • Külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid):  gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);
  • Növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi: hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

A módosítással szeptembertől erősen leszűkülhet azon járművek köre, amelyek jogosultak ezen előnyökre.

Továbbra is az ún. „környezetkímélő gépkocsik” lesznek jogosultak a zöld rendszámra és az ahhoz kapcsolódó kedvezményekre, viszont a jogszabálymódosítás már csak a tisztán elektromos járműveket (5E) tekinti ilyennek.

Az adókedvezmények

Az 5P és 5N kategória kategóriába eső járművek eddig mentességet élveztek a gépjárműadó, cégautó adó, a vagyonszerzési illeték és a regisztrációs adó alól. A vonatkozó jogszabályok szerint csak a környezetkímélő gépkocsik mentesülnek ezen a közterhektől, márpedig szeptembertől 5P és 5N autó nem tartoznak ebbe a kategóriába.

A Totalcar megkeresésére közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy a véleményük szerint

nem indokolt a zéró kibocsátású és plug-in hibrid járművek azonos mértékű kedvezményének fenntartása.

Hozzátették, hogy egyelőre folyamatban van a plug-in-hibrid gépkocsik adókedvezményeinek felülvizsgálata.

A portál információi szerint a szakma kifejezetten arra készül, hogy 2025-től vége lesz  ezen gépjárművek adó- és illetékkedvezményeknek.