Szerdán jelent meg a tortarendelet, amelynek az előkészületeiről már korábban is beszámoltunk. A jogszabály értelmében ezentúl nem lehet akármilyen egy dobostorta vagy egy krémes a cukrászdákban.
A Magyar Élelmiszerkönyv módosítását előíró rendelet ugyanis pontosan meghatározza, hogy ismert süteményeknél, tortáknál milyen alapanyagokat lehet felhasználni. Azt is megadja a jogszabály, hogy pontosan mennyit lehet az alapanyagokból felhasználni, valamint leírja, hogyan kell elkészíteni azokat.
Kapcsolódó
A jogszabály a következő tortákra és sütikre vonatkozik:
- Dobostorta
- Esterházy-torta vagy -szelet
- Indiáner fánk
- Rigó Jancsi
- Krémes
- Franciakrémes.
A szóban forgó sütemények hivatalos receptjét és az elkészítési forgatókönyvet itt találja.
Bővülni fog a kör
A mostani rendelettel után lesz még egy felvonás a sütiszabályozásban. Az úgynevezett hagyományteremtő tortákra is készül egy rendelet, elsőként pedig az utóbbi években a Magyarország tortái címet viselő termékek kerülnek védelem alá. A következő tortákra vonatkozik majd a jövőben megjelenő szabályozás:
- Madártejtorta (2007)
- Szatmári szilvatorta (2008)
- Pándi meggytorta (2009)
- Szilvagombóctorta (2010)
- Kecskeméti barackos kölestorta (2011)
- Szabolcsi almás máktorta (2012)
- Milotai mézes diótorta (2013)
- Somlói revolúció (2014)
- Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015).