A magyarországi fenntartható üzleti gyakorlatok előmozdítása érdekében alakult meg a hazai ESG Szövetség – közölte az érdekképviselet hétfőn az MTI-vel.

A tavaly év végén  kihirdetett ESG-törvény szerint a nagyvállalatoknak környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból is át kell világítaniuk működésüket a leányvállalataikra és beszállítóikra is kiterjedően.

A most alakult szövetség célja

  • a fenntarthatósági rendszer működési rendszerének kialakításában való részvétel,
  • az ESG szempontok iránti vállalkozói tudatosság növelése,
  • a terület szereplőinek, tanácsadóinak és szakértőinek összehozása
  • és stratégiai együttműködések kialakítása minden, az ESG döntésekben és felügyeletben érintett résztvevővel, szervezettel.

Az augusztus 28-án tartott alakuló közgyűlésen a tagok elfogadták az alapszabályt, megválasztották az elnökség, felügyelőbizottság tisztségviselőit, valamint megvitatták a 2024-es stratégiai programot.

Krisán László, a szövetség elnöke kiemelte: a szervezet megalakulással megtették azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékonyan képviselhessék az ESG elvek alkalmazását Magyarországon. 

A szövetség kiemelt figyelmet fordít

  • a kis- és középvállalati (kkv) szektor támogatására,
  • az ágazati kapcsolatok erősítésére,
  • az állami szereplőkkel való együttműködésre
  • és a nemzetközi legjobb gyakorlatok hazai adaptálására.

Az ESG Szövetség tagjai a témával foglalkozó tanácsadó és lebonyolító szervezetek, vállalatok, szolgáltató társaságok, vállalkozásfejlesztési, pénzügyi és adatszolgáltatással foglalkozó cégek, a szektor jelentős piaci szereplői, illetve nagy területeket lefedő szakmai szervezetek, szövetségek.

Ez az 510 kérdés lehet a magyar vállalkozások utolsó nagy esélye

Megjelent a Magyar Közlönyben az ESG beszámolókhoz szükséges kérdéssor, a kormányzat rákérdez a vállalkozásoknál még a gondolat- és a vallásszabadságra is. Amennyiben a hazai cégek képesek lesznek már jövőre megfelelni a kritériumoknak, azzal versenyelőnybe kerülhetnek az uniós piacokon is.