Védőgázas csomagolásról akkor beszélünk, ha a termék és az elsődleges csomagolószer közötti térben a levegőt valamilyen – rendszerint semleges – gázzal vagy gázkeverékkel felcserélték. Nitrogént, szén-dioxidot, és ezek keverékét használják védőgázként, azért, hogy kiszorítsák a csomagolás alól az oxigént.
A friss húsokat viszont pont oxigénnel zárják össze, melynek célja, hogy a húsok megőrizzék friss, vöröses színüket. Rendszerint alkalmaznak nitrogént is (ami a levegő 78 százalékát adja), hogy az oxidációt megelőzzék. A kórokozók elszaporodásának megakadályozásához némi szén-dioxidra is szükség van, amit ha 20-30 százalék körüli arányban tartalmaz a védőgáz, akkor alkalmas a mikrobiális növekedés megakadályozására - írják az "Ételt csak okosan" oldalon.
A minőség megőrzési/fogyaszthatósági időn belül a védőgázas csomagolás okozhat némi idegen szagot a termék kicsomagolását követően, de ez kis idő után megszűnik, miután átszellőzik a termék.
Más a helyzet, ha a kellemetlen szag csomagolási hiba miatt alakul ki. Ilyenkor a következő jelekre kell figyelni:
- színhiba,
- baktériumos romlás,
- penészek szaporodása.
Ebben az esetben a terméket nem szabad elfogyasztani!
Legolvasottabb
Megjött a döntés: ez történik csütörtöktől az üzemanyagárakkal
Lezárult a vizsgálat: ezért tankoltak vizet a benzinkúton, fizetnek a károsultaknak
Pénzes boríték helyett keserű szájíz: sok a dühös munkavállaló
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Zombihajók, CIA, precíziós csapások – Trump rejtett háborút indított?
Kezd beütni a baj, látogatási korlátozást rendeltek el egy magyar kórházban
Bele ne főzze semmibe, inkább vigye vissza!
Véget vet az EU az orosz gáznak: megszavazták, Magyarország perre megy
Nézőpont: Hiába a Szőlő utcai botrány, ez sem segít Magyar Péteréken