A kormánypárti kétharmad egy alaptörvény-módosítás keretében lehetővé tette, hogy a kormány „szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa” esetén is elrendelhet veszélyhelyzetet, amit meg is tett. Ezúttal még azt sem lehet tudni, hogy a különleges jogrend meddig tart, mert azt határozatlan ideig rendelték el. A katonák viszont addig nem léphetnek ki a hadseregből - írja a 24.hu.

Nem írható le szavakkal, mennyire csalódottak vagyunk. Nagyon sokan érezzük úgy, hogy váltani szeretnénk, de nem tudunk, ketrecbe vagyunk zárva – panaszolta a hírportálnak egy neve elhallgatását kérő, honvédségi középvezető, akit nagyon frusztrál, hogy az orosz-ukrán háború miatt elrendelt intézkedés nyomán nem élhet önrendelkezési jogával.

Milyen lehet a morál?

Arra a felvetésre, hogy az év elején kaptak hathavi fegyverpénzt, az nem marasztalja-e, azt felelte: boldogan visszafizetné, ahogy lemondana a fizetésemelésről is, csak engedjék végre el. „Képzelheti, hogy milyen lehet a morál a honvédelemnél, ahol akarata ellenére tartják ott az emberek egy részét” – tette hozzá.

A honvédségnél a felmondási tilalom lassan már két és fél éve, 2020 áprilisától tart, mert egy akkor hozott kormányrendelet megtiltotta, hogy különleges jogrendben a hivatalos állomány tagjai lemondjanak a szolgálati jogviszonyukról, a szerződéses állomány tagjainak pedig hiába járt le a szerződésük, maradniuk kell, csak közös megegyezéssel távozhatnak.

Rendkívül ritka, hogy valakit elengednek, én magam is hiába kértem, a parancsnokom különösebb indoklás nélkül megtagadta – jegyezte meg a forrás, aki szerint egyértelműen a fluktuációt akarják így megállítani. Eközben veszélyhelyzetben megnövelték a szolgálatteljesítési kötelezettség idejét, ami a heti 60 órát is elérheti.