Összesen 78 magyarországi étterem került be a Michelin Guide idei kiadásába, 34 Budapesten, 44 pedig a fővároson kívül található. A kétcsillagos tatai Platán Gourmet és a fővárosi Stand Étterem megtarthatta mindkét csillagát, csakúgy, mint a 7, tavaly 1 csillaggal kitüntetett éttermek: Budapesten a Babel, a Borkonyha, a Costes, a Salt, a Rumour, az Essência és az esztergomi 42 Restaurant is. Új Michelin-csillagos étteremként az őriszentpéteri Pajtának lehet gratulálni.

Emellett 11 hazai vendéglátóhely kapott Bib Gourmand minősítést – közülük 4 első alkalommal szerepel a kiadványban, 1 pedig idén kapta meg először az elismerést. Összesen 5 étteremnek ítélték oda a Zöld Csillagot, közülük idén 1 első alkalommal érdemelte ki.

Csendes Olivér, a Visit Hungary (VH) vezérigazgatója a díjátadón tartott beszédében nemcsak a Michelin-csillagos éttermek fontosságát emelte ki, hanem a hazai gasztronómia turizmusra gyakorolt meghatározó hatását is hangsúlyozta.

„A turizmusban hosszú évek óta globálisan erősödő trend a kulturális utazások iránti növekvő érdeklődés. Ennek meghatározó eleme a gasztronómia, amely a városlátogatások, a művészeti fesztiválok és az épített örökségi értékek mellett egyre nagyobb szerepet kap. Mennyire igaz ez, azt a magyar nyelv érzékletes kifejezései is tükrözik: szeretjük megízlelni, szeretünk belekóstolni más kultúrákba. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a fókuszpiaci kutatások szerint konyhaművészetünk továbbra is az egyik legvonzóbb turistamágnes a hazánkba látogatók számára” – tette hozzá.

A vezérigazgató szerint nem véletlen, hogy gasztronómiánk hazánk stratégiai jelentőségű turisztikai termékének számít. Sikerességét pedig jól mutatja, hogy idén ismét ilyen széles körben ünnepelhetjük a Michelin Guide hazai válogatásának megjelenését.

A nyertesek teljes sora:

Michelin-csillagos éttermek és bisztrók: 

  • Platán Gourmet, Tata**;
  • Stand Étterem, Budapest**;
  • Pajta, Őriszentpéter (új)*;
  • 42 Restaurant, Esztergom*;
  • Salt, Budapest*;
  • Borkonyha, Budapest*;
  • Babel, Budapest*;
  • Costes Restaurant, Budapest*;
  • Rumour, Budapest*;
  • Essência Restaurant, Budapest*;

Bib Gourmand minősítést kapott:

  • Újváros Bisztró, Szarvas (új);
  • Iszkor, Mályinka (új);
  • N28 Wine and Kitchen, Budapest (új);
  • Goli, Budapest (új);
  • Platán Bisztró, Tata (új);
  • Macok Bisztró, Eger;
  • Morzsa, Pécs;
  • Casa Christa Étterem, Balatonszőlős;
  • Bistro Sparhelt, Balatonfüred;
  • Kistücsök Food & Room, Balatonszemes;
  • Anyukám Mondta, Encs;
  • Goli. 

Új helyek a Michelin-ajánlott éttermek és bisztrók között:

  • KOLLÁZS Brasserie & Bar, Budapest;
  • Szaletly, Budapest;
  • Zazie Bistro, Budapest;
  • Teyföl, Szentendre;
  • Füge Étterem, Biatorbágy;
  • SHO Tihany, Tihany;
  • Cut&Barrel Salumeria és Vineria, Budapest;
  • Bilanx Restaurant, Budapest;
  • VIRTU Restaurant, Budapest;
  • Alelí, Budapest;
  • A szentendrei Teyföl csapata;

Green Star minősítést kapott:

  • Natura Hill, Zebegény.

Special Awards elismerésben részesültek:

  • Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen (Budapest);
  • Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 Restaurant (Esztergom);
  • Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu – Budapest;
  • Opening of the Year Award 2024: Iszkor – Mályinka.

Az év fiatal séfje lett:

  • Lendvai Levente, VIRTU Restaurant (Budapest).

Ökoszisztéma épült

Nagy Márton a gálán elmondta: január óta a turizmus a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) tartozik. A miniszter szerint a hotelek, az éttermek és a vásárlási kultúra egy ökoszisztémát alkot, itt kiemelt szerepe van a minőségi éttermeknek, ezek ugyanis rengeteg új vendéget hoznak.

Emlékeztetett: a szervizdíjat 15 százalékban maximalizálták a lakossági ügyfeleknél, míg 20 százalékban a vállalatokét. Ezzel együtt a borravaló teljesen adómentessé válik.

„Minél több csillag, annál jobb Budapestnek és Magyarországnak”

– mondta el a Michelin Guide-ról.