A szeptember 26-án megjelent „Minimálbér és garantált bérminimum konzultációjáról szóló kormányrendelet“, amelyről október 4-ig folyik a társadalmi egyeztetés, tartalmaz egy olyan paragrafust, amely meghatározza, milyen indikatív referenciaérték alapján lehetne meghatározni a kötelező legkisebb munkabért és a garantált bérminimumot.

Eszerint „a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegének megállapításakor törekedni kell, a Központi Statisztikai Hivatal által a megelőző egy év rendelkezésre álló adatai alapján számított rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka.”

Utoljára júliusban közölt adatokat a KSH az átlagkeresetekről. Akkor rendszeres, bónusz és egyéb juttatások nélküli bruttó átlagbér 602 200 forintot ért el. A rendeletben felvázolt képlet alapján tehát ennek a fele 301 ezer forint lenne. Ez megfelelhet a tárcavezető korábbi ígéretének is, amely szerint a következő években 11-12 százalékos minimálbér-emelkedés várható.

Eljött végre a 300 ezres minimálbér ideje?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint jövőre több mint 12 százalékos minimiálbér-emelésre volna szükség, amivel újabb lélektani határt érne el a minimálbér.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.