150 százalékos növekedést ért el Magyarországon tranzakciós volumenben az iBanFirst deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltató 2024 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A jelentős növekedés kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után következett be.

Több mint 700 ügyfelük van nálunk, ami a fintech-cég tájékoztatása szerint a legdinamikusabban növekvő piaccá teszi hazánkat 2024-ben.

Gazdaságunk egyik kulcságazata az exportipar amely az ország GDP-jének 80 százalékát teszi ki. Ennek kapcsán a magyar kereskedelmi vállalkozások egyre inkább digitális pénzügyi megoldásokat alkalmaznak hogy egyszerűsítsék napi műveleteiket és csökkentsék költségeiket. Magyarország jelenleg a korai befogadói szakaszban van amelyet a fintechek által nyújtott nemzetközi fizetési és fedezeti szolgáltatásokat választó vállalatok számának jelentős növekedése jellemez.

A fintech-szolgáltatásokra való nagy nyitottság mutatja elköteleződésüket a technológia gazdasági növekedésre való felhasználása és a globális piacon való versenyelőny fenntartása iránt.

Bizalmon alapszik

„Ez a rendkívüli növekedés rávilágít az innovatív pénzügyi megoldások iránti tartós keresletre és bizonyságául szolgál az ügyfeleink belénk vetett bizalmának. Elkötelezettek vagyunk a magyar kereskedelmi vállalatok nemzetközi törekvéseinek támogatása mellett és továbbra is elkötelezettek vagyunk a páratlan szolgáltatás és érték nyújtása mellett” – mondta Johan Gabriels, az iBanFirst délkelet-európai regionális igazgatója.

Johan Gabriels, az iBanFirst fintech cég Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója
Johan Gabriels, az iBanFirst fintech cég Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója
Kép: Economx, Hartl Nagy Tamás

Az iBanFirst célja, hogy segítse a magyar vállalatok nemzetközi üzleti tevékenységét azáltal, hogy gyors, átlátható és költséghatékony határokon átnyúló fizetési és devizaszolgáltatásokat valamint személyre szabott fedezeti stratégiákat kínál számukra.

A vállalat ügyfélköre sokszínű, amelyet bizonyít a sok iparágból megtalálható cég, mint az import-export, az autóiparban tevékenykedő, mezőgazdasági, energetikai, IT és telekommunikációs, építőipari, logisztikai és kiskereskedelmi vállalatok.

Idén duplázhatnak

Az iBanFirst úgy tervezi, hogy 2024 végére elérik az 1 milliárd eurós mérföldkövet. Johan Gabriels szerint a hagyományos bankok és fintechek közötti verseny jó hatással van a piacra.

„A fintechek a bankszektor bomlasztói, előbb-utóbb egybeolvadnak a hagyományos pénzintézetekkel” – mondta az Economxnak adott korábbi interjújában, amelyet itt olvashat el.

Többmillió eurós tranzakciók is vannak

Az iBanFirst platformon keresztül végrehajtott határokon átnyúló tranzakciók értéke néhány ezer eurótól több millió euróig terjed. Ráadásul az elmúlt évek bizonytalan gazdasági és geopolitikai tényezők miatt egyre több vállalat keres kockázatkezelési megoldásokat az árfolyamingadozások elleni védelemre. Ez vezetett a fedezeti szolgáltatások iránti kereslet jelentős növekedéséhez, amelyek éves szinten 41 százalékos növekedést könyvelhettek el és jelenleg az iBanFirst bevételeinek 32 százalékát teszik ki a magyar piacon.

Az iBanFirst további befektetéseket tervez a magyar piacra technológiai képességeinek fejlesztésével és a helyi vállalkozások igényeihez igazodó új termékek bevezetésével.