A magyar lakosság háromnegyedének már a jó idő beköszönte előtt volt utazási terve az idei évre és azt is előre tudták, miből fizetik a nyaralást. A nyaralók jellemzően már 3-6 hónappal az utazás előtt, előre lefoglalják a szállást, és pénzügyileg is tudatosan készülnek az utazásra – derül ki az MBH Bank felméréséből.

Az előre tervezés nem véletlen, ebben az időszakban ugyanis kedvezőbb áron foglalhatunk szobát a kiszemelt vendéglátóhelyen, vagy vásárolhatunk repülőjegyet, így szűkebb keretek közé szorítva a kikapcsolódással járó költségeket.

A megkérdezettek több mint háromnegyede tervez utazást idén, ehhez pedig a legtöbben a nyári időszakot – elsősorban július és augusztus hónapokat – választják. A válaszadók több mint fele belföldi helyszínen nyaral, külföldre 47 százalék tervez utazni.

Többe kerül a pihenés, telefonnal fizetünk

A magyar lakosság idén 15 százalékkal többet tervez utazásra fordítani, mint tavaly; 2023-ban mintegy 402 ezer forintot költöttek az üdülésre, míg az idei évben az utazásra szánt összeg körülbelül 460 ezer forintot tesz ki háztartásonként. A válaszadók közel háromnegyede megtakarításból finanszírozza az utazást.

A legtöbben bankkártyát és készpénzt használnak a fizetéskor, de a hagyományos fizetési módok mellett a mobiltelefon, illetve az okosóra használata is egyre népszerűbb megoldásnak számít.

  • A válaszadók 48 százaléka rendszeresen használja ezeket az eszközöket, akiknek nagy része az utazás során sem fizet másképp;
  • 30 százalékuk azonban külföldön nem szokott az okos eszközök bevonásával fizetni.

A külföldi utazások alkalmával sokakra jellemző, hogy utazás előtt már korábban figyelik az árfolyamot, hogy kedvező pillanatban válthassanak pénzt.  

„Az eredményekből jól látszik, hogy az emberek szeretnek előre tervezni és félretenni az utazásaikra” – mondta el Nyitrai Győző, az MBH Befektetési Bank üzlet- és termékfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese. Kiemelte: a rendszeres megtakarítási termékeiket is népszerűsíteni szeretnék ezzel, hiszen ezek nemcsak a váratlan helyzetekre jelenthet megoldást, hanem akár egy nyaralásra is.

Más megoldások

A válaszadók közel harmada az utazási költségeinek fedezésére SZÉP-kártyáját is igénybe veszi, sokan azonban nem tudják, hogy az egészségpénztárban félretett pénz is hasznosítható a nyaralás kiadásainak csökkentésére.

„Az utazni vágyók számára is jó lehetőség az egészségpénztári megtakarítás, mivel a 20 százalékos adójóváírás lehetőségének és az egyedi szolgáltatói kedvezményeknek köszönhetően ezzel számos, a nyaraláshoz kapcsolódó kellék és szolgáltatás ára is költséghatékonyan fedezhető” – hangsúlyozta Horváth Zsófia, az MBH Gondoskodás Egészségpénztár értékesítési- és marketing vezetője.