A megélhetési válság és az egyre magasabb árak mellett a korábbiaknál is idegőrlőbbé vált a pénztárnál állva várni, hogy mennyit mutat majd gép a bevásárlás végösszegeként. Taskó Ágnes, a Kozmosz Vegán Étterem tulajdonosa szerint már csak ezért is érdemes a növényi alapanyagok felé kacsingatni, miközben a bevásárlókosarunkba pakolunk, mert a növényi étrend nemcsak fenntarthatóbb, hanem gazdaságosabb választás is lehet a hagyományosnál.
„Lehet olcsóbb, és úgy gondolom, olcsóbbnak is kell lennie a növényi táplálkozásnak, hiszen nem kell húsra, tejtermékre és tojásra költeni, miközben ezek jócskán megdrágultak az elmúlt időszakban” – nyilatkozta a Napi.hu-nak.
A zöldségek és gyümölcsök ára is sokat emelkedett, de Taskó Ágnes hangsúlyozta, a növényi étrend nem csak ezekből áll. „Hatalmas tárházból válogathatunk, a növényi étrenden belül is meg lehet találni a szezonális és olcsóbb termékeket, ahogy horribilis árúakat is – csakúgy mint a hagyományos étkezés esetében.”
Pénztárcabarát lehetőségek
Az étteremtulajdonos szerint a teljes értékű növényi étrend számos olyan alapanyagból áll össze, amelyeknek az ára nem változott, vagy csak kis mértékben az elmúlt időszakban.
A teljes értékű növényi étrend tartalmaz:
- zöldséget;
- gyümölcsöt;
- gabonát;
- hüvelyest;
- és magvakat.
A gabonafélék – például a köles, a rizs vagy a bulgur – ára nem ugrott meg, ahogy általában a konzerveké sem – hívja fel a figyelmet Taskó Ágnes. Rengeteg köret létezik, nemcsak a rizs, a krumpli és a tészta, számos olyan gabona van, amelyet az őseink használtak, csak időközben kikoptak a mindennapokból.
A konzervek és a fagyasztott zöldségek mellett több érv is felsorakoztatható. A friss zöldséget nem sokkal a vásárlás után fel kell használni, nem lehet nagyon sokáig tárolni, ezzel szemben a fagyasztott áruból annyit használunk fel, amennyire aktuálisan szükségünk van, a maradékot pedig akár hetekkel később is felhasználhatjuk
– mondta.
Az étteremtulajdonos hozzátette, hogy a tápanyagok miatt sem kell aggódni a konzervek és fagyasztott termékek esetében: ezeket olyan gyorsan konzerválják vagy fagyasztják, hogy nincs idejük veszíteni a tápanyagértékükből. Az áruk ráadásul nem is változott olyan mértékben, mint a friss zöldségeké.
Taskó Ágnes arra biztatja a böjtölőket, valamint a növényi étrendre átmenetileg vagy – terveik szerint – véglegesen áttérőket, hogy fogyasszanak:
- káposztafélékét, a kelkáposzta például akár egy wokos egytálételként is megállhatja a helyét;
- gyökérzöldségeket (répát, céklát);
- burgonyaféléket – ennek a szokásostól eltérő módja lehet például, ha besamellel nyakon öntve kerül a sütőbe;
- hüvelyeseket pedig dúsításra is használhatnak, de a fehérjetartalmuk miatt is fontos alapanyagok.
Félreértések borsos áron
„Sokan azt gondolják a növényi étrendről, hogy csak nagyon különleges anyagokkal lehet teljes értékűen táplálkozni vegánként, holott ez nem igaz” – jelentette ki.
Úgy látja, a legtöbb félreértést ezzel kapcsolatban az generálja, hogy az interneten fellelhető receptekben sokszor olyan alapanyagok szerepelnek, amelyek egyébként csak felesleges adalékok.
„Ezáltal a laikus számára ijesztő recept áll össze. Ezt látva pedig sokan úgy könyvelik el a vegán étrendet mint követhetetlen receptúrájú, beszerezhetetlen és drága összetevőkből álló étkezést” – mondta.
Ide sorolhatók például a tojáshelyettesítők, az olyan sűrítőanyagok, mint például a guargumi, valamint a drága importtermékek, mint a kesudió vagy az avokádó. A műhúsok és helyettesítő félkész termékek szintén nem tekinthetők olcsó és feltétlenül szükséges alapanyagoknak.
Húsevők örömére
A húshelyettesítő termékek létjogosultsága azonban egy esetben vitathatatlan.
Azoknak a húsimádóknak, akik csak fenntartásokkal szemeznek a növényi étrenddel, tökéletes belépő lehet hagyományos ételeket készítenek műhússal, helyettesítő termékekkel. Így ráérezhetnek, hogy a megszokott ízvilágról sem kell lemondaniuk, miközben pedig lassan felfedezhetik az új lehetőségeket és ízeket. Idővel aztán elhagyhatók ezek a helyettesítők
– mondta Taskó Ágnes, és hozzátette, a fokozatosságot javasolja, a hirtelen átállás ijesztő váltás lehet.
Elárulta az étterembe betérő húsevő vendégektől rendszerint megkérdezik, mennyire bevállalósak. Ha szeretik a kihívást, akkor mélyvízbe dobják, és például letesznek elé egy szejtánpörköltet. Ha viszont óvatosabb vendégről van szó, akkor inkább a babburger lehet a jolly joker.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!