Új, 100 millió eurós keretösszegű tőkealapot hozott létre a Nemzeti Tőkeholding (NTH) és a Mol-csoport a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-k értéknövelésére – közölte közleményében az NTH hétfőn.

A Baross Gábor Tőkeprogram  keretében bejegyzett, a budapesti központú Lead Ventures által kezelt Digital and Circular Tomorrow Magántőkealap az olyan növekedési fázisban lévő kis- és középvállalkozásokat célozza Magyarországon és Európában, amelyek elsődlegesen

A 10 éves futamidejű alap 100 millió eurós jegyzett tőkével jött létre.

A forrás 49 százalékát az MFB Invest Zrt., 51 százalékát pedig – az NTH a piaci szereplők aktivitását ösztönző irányelveivel összhangban – magánbefektetőként a Mol Nyrt. leányvállalata, a Mol CVC Investment Kft. biztosítja. A tőkealap kezelését a növekedési fázisban lévő vállalatok finanszírozásának specialistája, a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. látja el.

Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding elnök-vezérigazgatója szerint az egészséges gazdasági szerkezet kialakításának elengedhetetlen feltétele a piaci szereplők bevonása a vállalkozások finanszírozásába . Ezért ösztönzik az olyan kezdeményezéseket, amelyekben az állami szerepvállalás mellett a magánszektor is bekapcsolódik a befektetési ügyletek megvalósításába.