A kormányszóvivő, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának vendége volt emlékeztetett rá, hogy a gazdasági miniszter hétfőn egyeztet az üzemanyagárakról a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mol Zrt.-vel.

– A szövetség és a kormány korábbi megállapodása szerint a régiós átlagárakat kell tartani Magyarországon, hozzátéve, megengedhetetlen, hogy magasabb árat kell fizessenek a magyarok, mint a régió országaiban élők.

- mondta Vitályos Eszter

Hangsúlyozta, a KSH minden pénteken közzéteszi a régiós átlagárakat, ehhez kell igazítaniuk az itthoni árakat a kereskedőknek. Volt februárban és áprilisban egy beszélgetés a Mollal és kereskedőkkel, most azt látják, hogy néhány forinttal magasabbak az árak - jelezte a kormányszóvivő.

Ha már volt megegyezés, és a kereskedők heteken keresztül hozzá tudták igazítani az itthoni árakat a régiós átlagárhoz, akkor kell lennie megoldásnak anélkül, hogy a kormánynak be kelljen avatkoznia - jelentette ki.

Azt mondta, nem az adótartalom miatt magasak az üzemanyagárak,

sokkal inkább az árrésben, a kereskedők ügyeskedésében kell keresni az okokat.

Február és április között

háborús üzemanyagárak voltak, ezt sikerült letörnie a kormánynak.

Vannak olyan járulékos költségek, amelyek velünk maradnak, amíg a háború tart, ezért is az az érdekünk, hogy a háborúnak mielőbb legyen vége - mondta Vitályos Eszter.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint egyetlen mód van arra, hogy azonnali pozitív változást érjen el a kormányzat az üzemanyagárak csökkentésében, ha az állam az üzemanyag-kereskedelmet, -értékesítést terhelő adórendszerben felülvizsgálatot tart,

és bizonyos adónemeket töröl, vagy azokat csökkenti


Mint mondta, lehet felszólítani az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék az árakat, de nincs miből árat csökkenteni.

Döbbenet, ami a horvát benzinkutaknál történik, rástartolnak az élelmes magyarok

A nyaralók jól járnak, a dízelesek hatalmas előnyben: még mindig nagyon megéri Horvátországban tankolni. A szomszédban valóban működik a hatósági árszabályozás, még választási kampány sem kell hozzá. A cél pedig nyilvánvaló: az infláció letörése. >>>