Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a külföldi és magyar élelmiszerek közti különbséget vizsgálta, mi egészen másik ételek között kerestünk eltéréseket.
Különbséget tettünk két gyorsétteremlánc - a McDonald's és a Burger King - legismertebb burgere, a Big Mac és a Whopper között a tápanyagtartalmuk alapján. A Whopperben közel 588 kilókalória van, míg a versenytársában csak alig több mint 500, ám előbbi jóval - közel 60 grammal - nehezebb.
Big Mac | Whopper | |
Energiatartalom (kcal) | 509 | 588 |
Zsírtartalom (gramm) | 26 | 32,7 |
Fehérjetartalom (gramm) | 27 | 27,8 |
Szénhidráttartalom (gramm) | 42 | 42,5 |
Cukortartalom (gramm) | 9 | 6,5 |
Rost (gramm) | 3 | 3,4 |
Össztömeg (gramm) | 219 | 282 |
Forrás: Buksza, gyorsétteremláncok honlapja |
Mivel nem azonos a két versenyző tömege, ezért a 10 dekánként érdemes nézni, mi van a két szendvicsben. Így kiderül, hogy a Big Mac 10 dekánként 2 grammal több fehérjét tartalmaz, ellenben 4 grammal több szénhidrát és 1,7 grammal több cukor van benne. A zsírtartalmat nézve lényegében egyenlő az állás, mindkét burgerben közel 12 gramm zsír van 100 grammonként. A rosttartalmuk pedig elenyésző, alig több mint 1 grammot tartalmaznak.
Big Mac | Whopper | |
Energiatartalom (kcal) | 232 | 208,5 |
Zsírtartalom (gramm) | 11,9 | 11,6 |
Fehérjetartalom (gramm) | 12,3 | 9,8 |
Szénhidráttartalom (gramm) | 19,2 | 15,1 |
Cukortartalom (gramm) | 4,1 | 2,3 |
Rost (gramm) | 1,3 | 1,2 |
Forrás: Forrás: Buksza, gyorsétteremláncok honlapja |
Ha pedig arra kíváncsi, hogy hol találhatóak gyorséttermek az országban, az Index cikkében talál rá választ.