A világszinten rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek Michelin-csillagot, ráadásul a tatai Platán Gourmet rögtön kettőt, míg az esztergomi 42 étterem egy csillagot nyert - olvasható az MTÜ közleményében.
A budapesti vendéglátóhelyek közül a tavalyi egy csillagát megduplázva hazánk másik két Michelin-csillaggal rendelkező étterme lett a Stand. Mellette megőrizte egy csillagát hat fővárosi étterem, míg a Rumour első alkalommal nyerte el ezt az elismerést.
Így hazánk összesen 2 két Michelin-csillagos és 7 egy csillagos étteremmel büszkélkedhet, amivel Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot - véli az MTÜ.
A hazai vendéglátóhelyek továbbá hat BIB Gourmant díjat és 47 Tányér ajánlást „söpörtek be”. A fenntarthatóság terén elért eredményeket elismerő Zöld csillagot − amelyet korábban magyar étterem még soha nem tudott elnyerni − most négy vendéglátóhely is megkapta. (BIB Gourmand díjjal a mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételt kínáló vendéglátóhelyeket, jellemzően bisztrókat és családias vendéglőket tünteti ki a Michelin Guide, az étteremkalauzba bekerülő további ajánlott éttermeket pedig Tányérral jelzik.)
A National Selection of Hungary 2022 díjazottjai:
Két csillag
- Platán Gourmet, Tata
- Stand, Budapest
Egy csillag
- 42, Esztergom
- Rumour, Budapest
- Babel, Budapest
- Borkonyha Winekitchen, Budapest
- Costes, Budapest
- Essencia, Budapest
- Salt, Budapest
BIB Gourmand
- Anyukám Mondta, Encs
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Kistücsok, Balatonszemes
- Macok, Eger
- Mór24, Balatonfüred
- Sparhelt, Balatonfüred
Zöld csillag
- Almalomb, Hosszúhetény
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Onyx Műhely, Budapest
- Salt, Budapest
Ajánlott éttermek (Tányér)
- 67 Sigma, Székesfehérvár
- 84 Bisztró, Kapolcs
- A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
- Alabárdos, Szeged
- Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
- Almalomb, Hosszúhetény
- Arany Kaviár, Budapest
- Avalon, Miskolc
- Clarisse, Tura
- Costes Downtown, Budapest
- Felix Kitchen & Bar, Budapest
- Füge, Tihany
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Hoppá! Bistro, Budapest
- Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
- Hosszú Tányér, Hosszúhetény
- Ikon, Debrecen
- Kővirág, Köveskál
- Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
- Lamareda, Győr
- Laurel, Budapest
- Lokal 47, Kéthely
- Mák, Budapest
- Morzsa, Pécs
- Natura Hill, Zebegény
- Neked Főztem, Zánka
- Nobu Budapest, Budapest
- Onyx Műhely, Budapest
- Öreg Prés, Mór
- Pajta, Őriszentpéter
- Pasztell, Budapest
- Platán Bisztró, Tata
- Rézmozsár, Kiskunhalas
- Rókusfalvy Fogadó, Etyek
- Rutin, Budaörs
- Sauska 48, Villány
- Spago by Wolfgang Puck, Budapest
- St. Andrea, Budapest
- Stand25 Bisztró, Budapest
- Textúra, Budapest
- Tihanyi Vinarius, Tihany
- Umo, Budapest
- Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
- Víg Molnár Csárda, Csopak
- Villa Kabala, Szigliget
- Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
- Zip’s, Miskolc
„Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathatjuk az első Michelin Guide Hungary kiadványt, amely rávilágít arra, hogy a tehetség az ország minden részén megtalálható. Felügyelőinket lenyűgözte ez a kulináris célpont, és Budapest mellett a további 34 magyar városban és faluban bemutatott 62 étterem bőven ad okot az ünneplésre. A felügyelőink egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat. Mind a 62 étterem csapata büszke lehet arra, hogy bekerültek a Michelin Guide válogatásába” - mondta Gwendall Poullenec, az étteremkalauz nemzetközi igazgatója a díjátadón, online bejelentkezve.
„A rangos elismerés a csúcskategóriás konyhaművészet, a minőségi magyar konyha és vendéglátás, egyszóval a hazai gasztronómia tartós fejlődésének bizonyítéka és záloga is egyben - mondta Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.