A megkérdezett kkv-cégvezetők egyharmada szerint értelemszerűen lesz megállapodás, közülük 65 százalék mondta azt, hogy ezáltal erősödni fog a forint, sőt egyharmaduk abban is bízik, hogy a magyar gazdaság is megerősödik a megállapodás hatására. Érdekesség, hogy kilenc százalékuk szerint a megállapodás miatt gyengülni fog a forint, sőt 10 százalék még a gazdasági visszaesést sem tartja kizártnak.

A magyar cégvezetők 58 százaléka gondolja, hogy a megállapodás elmaradása miatt gyengül majd a forint árfolyama és ugyanezen okból 53 százalékuk vélelmezi, hogy tovább gyengül majd a magyar gazdaság.

Nem ér semmit a Munkahelyvédelmi Akcióterv?

A cégvezetők mindössze 9 százaléka számít arra, hogy az akcióterv hatására képesek lesznek új munkahelyeket létrehozni, 68 százalék szerint nemigen erre van esély, 23 százalék pedig még nem tudja megítélni az akcióterv hatásait a foglalkoztatás alakulására.

A cégvezetők a megvalósítás módjával sem értenek egyet, hiszen 65 százalékuk inkább egy kisebb mértékű, de minden dolgozóra kiterjedő munkáltatói tehercsökkentéssel értene egyet, és csak 7 százalék támogatja a kormány által tervezett, és az országgyűlés által elfogadott célzott tehercsökkentést. A vállalkozások vezetőinek 11 százaléka saját cége szempontjából nem lát különbséget a két lehetőség között, további 17 százaléknak pedig nincs markáns véleménye e kérdésben.

 

A kutatásról

A kis- és közép vállalatok körében végzett felmérést reprezentatív mintán, 800 cég vezetőjének válaszai alapján készítette a Policy Agenda. A lekérdezés 2012. szeptember 12-25. között zajlott on-line vállalati panelen keresztül.