A magyar állam, az EBRD és az Erste tavaly februárban kötött megállapodást, amelynek értelmében 15-15 százalékos tulajdonrészt vesznek az osztrák pénzintézet magyar üzletágában. Korábban, több késés után, 2015. december 31-re tűzték ki az üzlet megkötését - írta a lap.

Hornung szerint bár a felek valóban 2015 év végét irányozták elő az ügylet lezárására, ám ez nem volt kőbe vésett időpont. Ezzel együtt a múlt év végére teljesültek az előfeltételek, így megtörtént az Erste átvilágítása, a szándéknyilatkozatban foglalt vállalásait a kormány teljesítette - mondta az államtitkár. A folyamatot a bankadó csökkentésének újratervezése, valamint a Quaestor-ügy hátráltatta.

Véleménye szerint a bankadó idei csökkentése lezárt kérdés, bizonytalanságok még a 2017-es ütemezéssel kapcsolatban maradtak, de adottak az olyan szerződéstechnikai megoldások, hogy ez - a partnerekkel egyetértve - ne hátráltassa a továbbiakban a tranzakció lezárását.

Mivel az Erste időközben megvette a Citibank lakossági üzletágát, növeli a pénzintézet piaci értékét, ami a korábban számított árra is hatással lesz. Korábban tizenötmilliárdos keretet irányzott elő a kormány az ügylet rá eső részére.