Az észak-rajna-vesztfáliai élelmiszer-ellenőrző hatóságok januárban és decemberben 103 csokoládémintát vettek az üzletekből, amelyek Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből, Jordániából és Németországból származtak, és elküldték a Rajna-vidéki Vegyi és Állategészségügyi Vizsgálati Hivatalnak - írta meg a Bild.

„A harmadik országokból származó minták az esetek 96 százalékában gyakorlatilag megbuktak, míg a német termékek esetében ez az arány 38 százalék volt” – magyarázza Wilhelm Deitermann, a tartományi fogyasztóvédelmi hivatal szóvivője, hozzátéve, hogy

mikotoxinokat, azaz penészgombákat az importáló országokból származó minták 13 százalékában mutattak ki, a német mintákban viszont nem.

Düsseldorf városának egy további vizsgálata szerint a 10 vizsgált, Németországban gyártott dubai csokoládé közül kettő magas penészméreg-szintet tartalmazott.

A mikotoxinok komoly egészségkárosodást okozhatnak, beleértve a máj- és vesekárosodást, a bőr és a nyálkahártya, valamint az immunrendszer károsodását.

A német élelmiszer-ellenőrök további hiányosságokat találtak:

A színezék hozzáadása szempontjából vizsgált összesen 21 mintából 16 minta mutatott pozitív eredményt. A szükséges figyelmeztetés 10 mintában hiányzott. A 15 vizsgált minta közül öt olyan allergéneket tartalmazott, amelyekre vonatkozóan hiányzott a megfelelő címkézés. Három tejcsokoládé jelzésű mintában nem volt kimutatható tejzsír. A vizsgált minták 4,8 százalékában találtak emelkedett Enterobacteriaceae szintet. Ezek a baktériumok - tehát a szalmonella vagy a coli - szintén betegségeket okozhatnak.

A Szász-Anhalti Állami Fogyasztóvédelmi Hivatal kétféle dubai csokoládét vizsgált meg. Az első mintában a kakaóvajat idegen zsírokkal hígították, és magas coliform baktérium tartalmat mutattak ki. A másik csokoládénak címkézési hibái voltak.

Hannoverben az élelmiszer-felügyelet leállított egy céget, amely nem higiénikus körülmények között gyártott dubai csokoládét, valamint egy olyan céget, amely hibás címkézésű csokoládét árusított. Bajorországban az Állami Élelmiszerbiztonsági Hivatal jelenleg vizsgálja a dubai csokoládé ügyét. Az első köztes következtetés: a 20 mintából 12-ben nem bejelentett allergéneket (itt: földimogyorót és szezámmagot) találtak. A baden-württembergi élelmiszer-ellenőrző hatóság már decemberben kivonta a forgalomból a penészgombával szennyezett dubai csokoládét, és márciusban tervezi közzétenni az új vizsgálat eredményeit.