Peking ideiglenes intézkedéseket vezet be  az európai szeszes italok behozatala ellen – jelentette be kedden a kínai kereskedelmi minisztérium, kiemelve, hogy ez csak az első megtorló lépés. A Hszi Csin-ping vezette állam azután döntött a retorzió mellet, hogy az Európai Bizottság a múlt pénteken megszavazta:

újabb büntetővámokat vetnek ki a Kínában gyártott és onnan importált elektromos járművekre.

A bejelentés fordulatot jelent egy korábbi, augusztusi nyilatkozathoz képest, amikor Kína átmenetileg úgy döntött, hogy nem alkalmaz ideiglenes vámokat, amíg Brüsszel és Peking tárgyalásokat folytat az elektromos autókkal kapcsolatos vita megoldásáról.

A kereskedelmi minisztérium közleménye szerint október 11. péntektől az importőröknek úgynevezett megfelelő biztonsági letétet” kell nyújtaniuk a kínai vámhatóságoknak, ha az EU-ból származó párlatokat importálnak.

A lépés elsősorban a francia luxus konyakmárkákat célozza, mivel Párizs az Európai Bizottság kínai elektromos járművekkel kapcsolatos vizsgálatának elsődleges támogatójának számított, és a múlt heti szavazáson is a vámok mellett tette le a voksát – írja a Politico.

Az élelmiszeripar más területein – min a  a tej- és sertéshús-ágazat  – is megtorlástól tartanak az európai termelők. 

Az uniós brandy ágazat képviselő többször felhívták rá a figyelmet, hogy nem szeretnének a Peking és Brüsszel közötti geopolitikai feszültségek túszává válni.

VW-vezér: A kínai autógyártóknak lehetővé kell tenni, hogy uniós befektetésekkel elkerüljék a vámokat

Oliver Blume tart tőle, hogy a kivetett büntetővámok súlyosan visszaütnek Európára.