Az S&P Global által összeállított összetett beszerzési menedzserindex szeptemberben 48,9-re csökkent az egy hónappal korábbi 51-ről, a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es küszöbérték alá. Az elemzők korábban arra számítottak, hogy az index kis mértékben, 50,5-re csúszik vissza.

A német hozamgörbe egyik kulcsfontosságú szegmense az adatok közzététele után normalizálódott. A kereskedők ugyanis abban bíztak, hogy az Európai Központi Banknak fel kell gyorsítania a kamatcsökkentés ütemét a 20 ország gazdaságának támogatása érdekébenírja a Bloomberg.

A kétéves kötvények kamatlába hétfőn a 10 éves kötvények kamatlába alá csökkent, így a két futamidő közötti különbség 2022 novembere óta ismét nulla fölé került, ezzel együtt pedig az euró árfolyama is visszaesett. A kibocsátás ugyanakkor a blokk mind a 20 országában csökkenni kezdett, már a második negyedévtől kezdődően.

A fogyasztók ugyanis továbbra is csak nagyon óvatosan költekeznek, dacára annak, hogy az infláció egyre hidegebb, a bérek pedig emelkednek. A különösen Kínában gyenge külföldi kereslet szintén terheli a gyárakat, és ezt a problémát többszörösen is aláhúzzák a német autógyárak, mint a Volkswagen vagy a Mercedes-Benz.

Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank közgazdásza szerint az euróövezet egyre inkább a stagnálás felé tart, és ezt az új megrendelések és a rendelésállomány számának gyors csökkenésének figyelembe vételével nem nehéz megjósolni.

Az EKB bizonyos tisztviselőit azonban ennél is jobban aggasztja, hogy a lendület továbbra is lassú és arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad túl sokáig fojtogatni a gazdaságot a szigorú monetáris politikával.

A jegybank ezen tisztviselői azt is megszellőztették, hogy a következő kamatdöntő ülésen valószínűleg helyben hagyják a kamatlábakat, miután szeptemberben az idén másodjára csökkentették azokat. Azonban szakértők szerint egy drasztikus gazdasági változás az ő véleményüket is megváltoztathatja.

Kijött az uniós inflációs adat, lehet hasonlítgatni a magyarral

Augusztusban a szolgáltatások ára nőtt a legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal a júliusi 4,0 százalékot követően.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.