A közlemény alapján az EU 27 tagországában májusban 13 millió 200 ezren voltak munkanélküliek, ebből 11 millió 78 ezren az euróövezetben. Idén áprilishoz képest az unióban 13 ezerrel, míg az euróövezetben 38 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

A 25 év alatti munkanélküliek száma májusban mintegy 2,8 millió volt az EU-ban, ezen belül pedig nagyjából 2,2 millió az euróövezetben.

Az áprilisi 14,5 százalékról májusban 14,4 százalékra csökkent ugyanennek a korosztálynak a munkanélküliségi rátája, míg az eurózónában 14,2 százalékon stagnált.

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Csehországban regisztrálták, 2,7 százalékot, melyet 3 százalékkal Lengyelország, 3,2 százalékkal pedig Málta és Szlovénia követ. A legmagasabb munkanélküliségi rátát 11,7 százalékkal Spanyolországban, 10,6 százalékkal pedig Görögországban regisztrálták.

Németországban 3,3 százalékon, Olaszországban pedig 6,8 százalékon maradt májusban a munkanélküliség, míg Franciaországban emelkedett áprilishoz képest, 7,3 százalékról 7,4 százalékra.

Drámai: sok éves negatív csúcson a magyar munkanélküliség

Folytatódik a magyar munkaerőpiac különös kettőssége: egyszerre növekszik a munkanélküliség és a foglalkoztatottság is. Előbbi nem is kicsivel.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→