Augusztusan a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta a júliusival azonos szinten, 6,4 százalékon állt az euróövezetben, míg az EU 27 tagállamának munkanélküliségi rátája a júliusi 6 százalék után augusztusban 5,9 százalékra csökkent. Egy évvel korábban 6,6 százalékos volt a munkanélküliségi az euróövezetben, míg az EU-ban 6 százalék.

A 6,4 százalékos euróövezeti adat a statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta a legalacsonyabb, amit mértek.

Az Eurostat adatai alapján augusztusban 13 millió 27 ezer munkanélkülit regisztráltak az EU-ban, ebből 10 millió 925 ezret az euróövezetben. Az előző hónaphoz képest a munkanélküliek száma az EU-ban 108 ezerrel, míg az euróövezetben 94 ezerrel csökkent.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságokat tekintve a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban (11,3 százalék), Franciaországban (7,5 százalék) és Olaszországban (6,2 százalék) regisztrálták augusztusban, míg a legalacsonyabb arányt Németországban (3,5 százalék) jegyezték fel.

Itt a nagy átmenetek kora: Európa egyelőre vesztésre áll

Magyarország szorosan kötődik az európai gazdaságokhoz, azon belül is Németországhoz. Fő kereskedelmi partnerünk gyengélkedése így a hazai növekedésre is rányomja a bélyegét. Kína és az Egyesült Államok visszanyerték azt a növekedési trendet, ami a 2010-es években jellemezte őket, míg az Európai Uniónak nem úgy tűnik, hogy ez sikerülne. Ez igencsak nyugtalanító egy olyan korban, ahol egymást érik a különféle válságok.
Ha többre kíváncsi, ITT olvashat tovább.