A Volkswagen hétfőn azt közölte, hogy immár azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy németországi üzemek bezárására fog sor kerülni a költségcsökkentési program keretében.

A Reuters beszámolója szerint az autógyártó emellett kénytelen megfontolni az 1994 óta érvényben lévő munkahelyvédelmi program leállítását is, amely 2029-ig megakadályozná a leépítéseket. Azt azonban leszögezték, hogy minden intézkedést megvitatnak az üzemi tanáccsal is.

Az üzemi tanács azt közölte, hogy az autógyártó egy nagy németországi járműgyárat és egy alkatrészgyárat tekint elavultnak, a bezárásukra irányuló tervvel szemben „heves ellenállást” ígértek.

A helyzet rendkívül feszült, és egyszerű költségcsökkentési intézkedésekkel nem lehet leküzdeni

– közölte Thomas Schaefer, a VW márkafőnöke írásbeli nyilatkozatában.

„A nehéz gazdasági környezet, az új versenytársak Európában és a német gazdaság csökkenő versenyképessége azt jelenti, hogy az autógyártónak többet kell tennie” – mondta Oliver Blume, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója a vezetőségnek küldött nyilatkozatában.

A Volkswagen 2026-ig 10 milliárd euró megtakarítást célzott meg, miközben megpróbálja racionalizálni a kiadásokat, hogy túlélje az elektromos átállással járó nehézségeket.

Hatalmas elbocsátások lehetnek az autóipari óriásnál, elkerülhetetlen az átállás

Egy szakszervezeti vezető szerint a Volkswagennél a megszorítások keretében az alkalmazottak akár 40 százaléka is elveszítheti a munkáját. Németországban várható a legnagyobb feszültség.