A német BMW AG a várakozásoknál jobb nyereségadattal rukkolt elő harmadik negyedéve után, miután legdrágább modelljeinek értékesítése ellensúlyozta az eladott autók számának stagnálását - írja a Bloomberg. Az adózás és hiteltörlesztés előtti profit 28 százalékkal, 3,68 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbihoz képest és az árbevétel is jobban alakult a várakozásoknál.

Ami az idei évet illeti az autógyártó sínen van - értelmezi az adatokat a cégvezetés, amely különösen boldog azt látva, hogy sikeresek a piacon a BMW tisztán elektromos meghajtású modelljei.

A bajor autógyártó hasonlóan más luxusautó-gyártókhoz dacol a kedvezőtlen makrogazdasági helyzettel, mert legdrágább modelljeinek vásárlói mit sem törődnek az emelkedő árakkal. A Mercedes-Benz AG szintén jó eredményekről számolt be második és harmadik negyedéve után. Eközben a kommersz autók szegmensének kitett Volkswagen AG például mérsékelte pénzügyi várakozásait.

Óvatos előrejelzés

A BMW arra számít, hogy a növekvő infláció és az emelkedő hitelkamatok fékezni fogják az autóvásárlási kedvet a következő hónapokban, bár ennek ellenére a szokásosnál nagyobb megrendelésállományra számít Európában.

Nem várják a termelés akadozását esetleges energiahiány miatt. Eközben a teljesen elektromos meghajtású modellek iránti erős kereslet segíteni fognak az forgalom pörgetésében.