2025-ben debütál a kínai piacon az első fejlett önvezető rendszerrel ellátott elektromos autójával (EV) a Toyota.

A jövő évtől árusított modell a japán gyártó első olyan elektromos autója lesz, amit a Teslanál is alkalmazott, fejlett autonóm vezetési rendszerrel szerelnek fel – írja a Reuters.

A Toyota közölte: a 2025-ben piacra dobott Bozhi 3X SUV-ba szerelt vezetéstámogatási rendszer a parkolásnál, az autópályákon és a városi forgalomban is jól használható.

Így venné fel a versenyt a kínai riválisokkal 

Az új járművet a Toyota és a kínai állam által tulajdonolt Guangzhou Automobile Group közös vállalat forgalmazza majd.

A cég célja, hogy a japán autógyártó a villanyautók, a hibridek és az intelligens járművek piacán is felzárkózzon a kínai riválisokhoz. 

A Kínai Autógyártók Szövetségének az idei év első négy hónapjára vonatkozó jármű eladási adatai szerint a japán cég 22 százalékos visszaesést könyvelhetett el a 2023-as év azonos időszakához képest . Így jelenleg a Toyota az ötödik legnagyobb márka az országban. 

Együttműknek a Huawei-el 

A Toyota az autonóm vezetési szoftverekkel foglalkozó Momenta Global nevű startup céggel közösen fejlesztette ki az új technológiát. 

A járműben a Huawei operációs szoftverét fogják használni.

A japán gyártó 2026 és 2027 folyamán egy vas-foszfát lítium akkumulátort fog bevezetni, amely 40 százalékkal csökkentheti a következő generációs bZ4X EV gyártási költségeit.