A németországi Gigafactory (így nevezi a gyárait a cég) eredetileg tavaly nyáron kezdett volna termelni. A feltételes engedély azt jelenti, hogy a Tesla a következő két hétben bizonyítja a hatóságnak, hogy minden előírásnak megfelel a gyár, és egy hónap áll rendelkezésre a gyár beindítását kifogásoló beadványok benyújtására - olvasható a cikkben, amit a Telex szemlézett.

(Helyi környezetvédő csoportok korábban aggodalmukat fejezték ki a gyár építése miatt.) Ha mindezen túljut a cég, akkor megkezdheti a tervezett évi 500 ezer autó gyártását.

A gyárban várhatóan 12 ezren fognak dolgozni, helyi szakszervezetek szerint egyelőre 2600 főt vettek már fel. Az európai gyártás az európai piacot szeretnék gyorsabban és olcsóbban kiszolgálni.

Az 5 milliárd eurós (1,9 ezer milliárd forintos) projekt azért különösen fontos Elon Musk cégének, mert ennek segítségével akarják lenyomni Európa legnagyobb autógyártóját, a Volkswagent az elektromos autók piacán. Előbbi az európai piacon 13 százalékos részesedéssel bír, utóbbi 25 százalékossal.