Óriási érdeklődés mellett zajlott le a Duna Group idei szabadegyeteme, amely a szakma egyik kiemelkedő rendezvénnyé vált kiváló lehetőséget kínálva új ismeretek szerzésére és a kapcsolati háló építésére. Az eseményt 2024 augusztusában ötödik alkalommal rendezték meg, népszerűsége felülmúlta a várakozásokat.

A jelentkezések pillanatok alatt beteltek, ami egyértelműen tükrözi a fiatalok érdeklődését és a program jelentőségét


– mondta Kincses Péter, a szabadegyetem főszervezője, kiemelve, hogy emiatt is érdemes tovább vinni a programot.

A háromnapos esemény célja, hogy a fiatal mérnökhallgatók és pályakezdők közelebb kerüljenek a gyakorlati élethez és megismerjék azokat a legújabb technológiákat, amelyek a jövő infrastruktúrájának alapját képezik. Az idei évben már a határon túlról is érkeztek résztvevők.

A workshopon építőmérnök, építész, vízépítőmérnök, geodéta, térinformatikus, gépész, gazdálkodási és menedzsment, illetve IT területek hallgatói vettek részt.

Szakmai tapasztalatok, modern technológia

A program a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlati tapasztalatokra. A résztvevők első kézből ismerhették meg Magyarország jelenleg legnagyobb infrastrukturális beruházásait, többek között az M44-es gyorsforgalmi út építését. Ez az útvonal, amely Szentkirálytól az 5-ös főútig terjed, nemcsak a közlekedés gyorsításában játszik majd fontos szerepet, hanem a régió gazdasági fejlődését is jelentős mértékben elősegíti. A szabadegyetem résztvevői Nagykőrös közelében ismerkedhettek meg az építkezés során alkalmazott modern technológiákkal.

Kép: Magyar Építők, Nagy Mihály

A drónok, (autós) kamerás rendszerek és a 3D-modellezés, lehetővé teszik, hogy a projektek gyorsan és hatékonyan haladjanak, miközben a minőség és biztonság is adott.

A Duna Aszfalt lakiteleki központi aszfalt-laboratóriumában tett látogatás során a fiatal mérnökök bepillantást nyerhettek abba, hogyan zajlik az anyagok minőségének ellenőrzése és az egyes technológiák alkalmazása az útépítés során.

A visszajelzések szerint a program egyik legizgalmasabb eleme a Szolnok melletti Milléren található új Árvízvédelmi Gyakorlóközpont megtekintése volt. A létesítmény, amelyet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egykori főmérnökéről, Karcagi Gáborról neveztek el, európai viszonylatban is egyedülálló. Az árvízvédelem terén nyújtott oktatási és gyakorlati lehetőségek bemutatása különösen hasznos volt azok számára, akik a vízépítés területen képzelik el a jövőjüket.

Az idei szabadegyetem középpontjában a digitális építés, vagyis a high-tech eszközök és technológiák által vezérelt infrastruktúra-fejlesztés állt.

Munka mellett networking

A Duna Group Szabadegyetem nemcsak a szakmai fejlődésről szólt, a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre is. A kötetlen programok, közös vacsorák, sportesemények és esti beszélgetések során a résztvevők nemcsak új ismereteket szerezhettek, hanem lehetőségük nyílt arra is, hogy hosszú távú, szakmai és akár baráti kapcsolatokat építsenek ki egymással.

Kép: Magyar Építők, Nagy Mihály

Ezek a kapcsolatok a karrierjük során is fontos szerepet játszhatnak, hiszen minden korábbinál közelebb kerülhettek a magyar építőipari vállalathoz, illetve a mérnöki pályán különösen nagy jelentősége van a jó szakmai kapcsolati hálónak.

A Duna Group mint a magyar építőipar egyik legmeghatározóbb szereplője, továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa a fiatal tehetségeket, és lehetőséget biztosítson számukra a szakmai fejlődésre.