Az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatócsoportja a mesterséges intelligenciát (MI) használta fel egy természetes hangzású beszélgetés utánzására.

A kísérletben az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT 3.5-ös modelljét használták, és egy sor kérdést tettek fel a vizsgálat résztvevőinek az életükről, a korábbi tapasztalataikról és a jövőbeli terveikről.

A rendszer ezután létrehozta az úgynevezett felhasználói háttértörténetet, amelyet a tanulmány szerzői szintetikus emlékezetnek neveztek el.

Az egyik kísérletben résztvevő például azt mondta, hogy középiskolai biológiatanár szeretne lenni. Erre az MI chatbotja „felidézett” az illetőnek egy emlékezetes történetet a jövőből, amikor kirándulni vitte az osztályát egy természetvédelmi övezetbe.

Az MIT kutatói által létrehozott chatbot mindemellett egy módosított profilképet is képes megalkotni, amely a felhasználó 60 éves énjét mutatja.

A kutatók szerint kísérletük több szempontból is hasznos lehet, egyfelől segítheti a fiatalokat a pályaválasztásban, másfelől általánosságban csökkentheti a szorongást a jövővel kapcsolatos döntések terén, miután lecsökken a „pszichológiai távolság” jelen és jövő között. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a módszerrel összességében megfontoltabb, tudatosabb jövőbeli döntések születhetnek.

Az MIT csapata egyelőre 344, 18 és 30 év közötti emberen tesztelte az új alkalmazást, ám messze még a kutatás vége. Az mindenesetre már most látszik, hogy a felhasználók visszajelzései alapján az idősebb digitális énnel való beszélgetés csökkentette a stressz szintet és a szorongást a jövővel kapcsolatban.

(via Euronews)

Képes lemodellezni az emberi agyat a mesterséges intelligencia

Olyan betegségeket írhat le, melyeket az emberiségnek eddig sosem sikerült.

A részletekről ITT írtunk bővebben.