A legtöbb okostelefon lítiumion-akkumulátorokkal működik, amelyeknek gyártónként eltéri a mérete és a kapacitása. Azonban a lítiumion-folyadék anyaga miatt két fő tényező nagyon nem mindegy: hogy milyen gyakran és milyen teljesítménnyel töltjük a telefont.

Az akkumulátor úgy működik, hogy a benne található folyadékban ciklikus mozgást végző pozitív és negatív részecskék egymással helyet cserélnek a feltöltés és a merülés során. A mechanizmus nagyon hasonlít az ember vérkeringésének működéséhez.

Egy töltési ciklus addig tart, amíg pozitív és negatív részecskék oda-vissza nem cserélnek helyet egymással egyszer, ez felel meg nagyjából egy 0-tól 100 százalékig tartó telefonfeltöltésnek.

A lítiumion akkumulátorokban található folyadék nagyon érzékeny a hőmérsékletre, ahogy arra is, ha a negatív és a pozitív töltéseket nem hagyjuk normális tempóban, ciklikusan mozogni.

Ennek tudatában érdemes lehet a PCWorld által összegzett tanácsokat megfogadni. Azt írják, hogy árt az akkumulátor élettartamának, ha folyamatosan hagyjuk a telefont teljesen lemerülni, ahogy az is, ha minden alkalommal teljesen feltöltjük. Szakértők szerint a legegészségesebb egyébként, ha nagyjából 40 és 80 százalék között tartjuk a telefonunk töltöttségi szintjét.

Fontos továbbá, hogy lehetőleg ne legyen töltés közben meleg környezetben a telefonunk, így nem érdemes a párna alá dugni éjszaka a töltőn hagyva, ahogy a nagy teljesítményű alkalmazások, mint például játékok megnyitása sem a legjobb töltés közben.

A lap megjegyzi, hogy nem tanácsos olcsó, utángyártott töltőket sem használni, az úgynevezett akkumulátorkímélő, főként Androidos alkalmazások pedig valójában nem tudják jelentősen növelni az üzemidőt.

Fontos továbbá, hogy még akkor sem érdemes 10-15 wattosnál nagyobb teljesítményű adapterrel töltenünk a telefont, ha azt maga a készülék támogatja, mivel a gyorsabb töltés gyorsabban kimerítheti a cellákat, amellyel hamarabb kimerül a töltési ciklusok száma.

Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy soha ne kapcsoljuk ki az automatikus fényerőszabályozást a telefonunkon és lehetőleg kapcsoljuk ki az úgynevezett 'Always-On Display' funkciót, főleg, ha a kijelző képfrissítése nem dinamikus.

Érik az akkumulátormentes telefon zseniális ötlete

A szingapúri egyetem egyik kutatócsoportja óriási előrelépést tett az energiagyűjtési technológia terén. Az innováció akár az akkumulátorok szükségességét is megszüntetheti bizonyos elektronikai eszközökben.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.