Már 32,5 százalékkal drágább egy uncia arany árfolyama, mint az év elején. Jelenleg a történelmi csúcs közelében, 2730 dollár körül ingadozik az árfolyam, míg 2023 utolsó napján 2064 dollárt ért egy uncia (31,1 gramm) a legnemesebb fémből.

A magyar vásárlók azonban még ennél is nagyobb hozamot tehettek zsebre a devizaárfolyam változása miatt: a forint ugyanis jelentősen gyengült 2023 végéhez képest, ami az ő malmukra hajtotta a vizet. Jelenleg már 374 forintot kell adni egy dollárért, 9 százalékkal többet, mint december végén, amikor 343 forinton jegyezték az amerikai devizát.

Érdemes megnézni, hogy mennyivel ér többet a befektetése annak, aki 2024 elején aranyba fektetett. Egy uncia arany az év elején 707 952 forintba került, aminek az értéke mára több mint egymillió, pontosan: 1 millió 21 ezer forint.

Így összesen 44 százalékot hozott egy év elején elindított aranybefektetés.

Egyébként a dollár túlzó erősödése megosztja az elemzőket, van aki szerint az már kevésbé támogatja az arany árfolyamának további növekedését. A nemesfém árfolyama globálisan dollárban jegyzett, így annak erősödése megdrágítja az aranybefektetést más valutákban. 

Az arany árfolyama az elmúlt egy évben. Bal skála: dollár/kg, jobb skála: dollár/uncia.

A CIB Bank pénteken megjelent jegyzete szerint az alábbiak erősítették az árfolyamot új mindenkori csúcsra, 2750 dollár fölé a múlt héten:

  • a jegybanki vásárlások,
  • az amerikai elnökválasztás,
  • a közel-keleti konfliktus,
  • a csökkenő jegybanki kamatkörnyezet.

Hozzáteszik azonban, hogy a jelentős, rövid idő alatt végbement árfolyam-emelkedés mellett előbb-utóbb beindulhat a profitrealizálások időszaka. De ez is várhatóan csak stagnálást hozhat az árfolyamban, visszaesés kevésbé várható.

A tankönyvek szerint esni kellett volna az árnak

Az arany ára egyébként annak ellenére emelkedett az elmúlt hetekben, hogy a dolláros kötvények hozama jelentős mértékben emelkedett. A 10 éves amerikai államkötvény hozama a szeptember közepi 3,6 százalékról 4,26 százalékra ugrott. Ezalatt az arany ára 6,7 százalékkal drágult, holott a történelmi példák alapján a kötvények hozama és a nemesfém árfolyama ellentétesen mozog, mivel magasabb kötvényhozamok mellett a nem-kamatozó eszközök kevésbé tekinthetők vonzónak. A várthoz képest ellentétes mozgás a megnövekedett geopolitikai kockázatokkal magyarázható, vagyis az, hogy az arany menedékeszköznek tekinthető, felülírta a közgazdasági alapelveket. 

Nincs messze a 3000-es álomhatár

A Citibank múlt héten frissített prognózisa szerint fél-egyéves időtávon 3000 dollárra nőhet az árfolyam. Addig, rövidtávon a makrogazdasági adatokra érdemes figyelni, a héten az amerikai gazdaság szereplői képet kapnak a foglalkoztatottság alakulásáról, a PCE-inflációról valamint szerdán érkezik a harmadik negyedéves GDP adat előzetes becslése, itt a várakozás 3 százalékos éves növekedés. Az aranyár szempontjából olyan adatok lennének kedvezőek, amelyek a gazdasági növekedés lassulására utalnak, mivel azok alapján gyorsabb ütemű kamatvágásra lehetne számítani a Fedtől. 

Kéz a kézben kaszál az aranyon a lakosság és a jegybank

Csúcson az aranyár, nyerőben van mindenki, aki korábban vásárolt. Szépen hízik az MNB aranytartaléka és az is kiderült, hogy mennyi befektetési aranyat tart – leginkább az otthonában – a magyar lakosság.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!