Múlt pénteken ismét felfelé tört az arany árfolyama, és a hétfői ázsiai kereskedésben új csúcsra futott dollárban számolva. Hajnalban 2540 dolláron tetőzött a kurzus, azonban elemzők szerint innen még lehet út felfelé, a drágulást hajtó tényezők ugyanis egy ideig még valószínűleg fennmaradnak.

Az arany keresletét a bizonytalanság táplálja, márpedig abból most világszinten van kínálat. Elég csak a lassan két hete tartó betörésre gondolni, amelyet az ukrán hadsereg hajtott végre Oroszország területére, de a közel-keleti helyzet is a feszültség növekedésének irányába hat. Így fel lehet készülni arra, hogy a nemesfém idén még többször is csúcsot dönthet – mondta Sabrin Chowdhury, a BMI árupiaci elemzési vezetője a CNBC.com-nak.

Izrael és  Irán közvetlen konfliktus küszöbén áll, miután Irán megtorlást ígért a Hamász politikai vezetőjének, Iszmail Haníjehnek a hónap elején Teheránban történt meggyilkolását követően. Izrael magas készültségbe helyezte hadseregét, az Egyesült Államok pedig egy repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot és egy irányított rakétás tengeralattjárót küldött a térségbe, hogy támogassa szövetségese védelmét.

De nemcsak a geopolitikai bizonytalanság, hanem a nagy jegybankok, elsősorban a Fed monetáris politikája is az aranynak kedvez. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet nyílt piaci bizottsága nagyobb valószínűséggel csökkent majd az irányadó kamaton szeptemberi ülésén. 

Márpedig kamatok csökkenése lefelé mozdítja az arany tartásának alternatív költségét az olyan kamatozó eszközökkel szemben, mint például az államkötvények. Ha a Fed tényleg elkezdi lefaragni a kamatokat, akkor az arany unciánkénti ára könnyen elérheti még idén a kétezer 2700 dollárt is – mondta az elemző.

Hasonló véleményen vannak a Citi szakértői is. Ők ugyan a harmadik negyedévre csak 2550 dolláros árfolyamot prognosztizálnak, azonban jövő év közepére szerintük 3000 dollárt is elérhet a kurzus. Úgy látják, a befektetők aranyvásárlási hajlandósága három-hat hónapos időtávon felfelé ível.

Ráadásul a jegybankok nemcsak a monetáris politika enyhítésével, hanem tartalékpolitikájukkal is növelhetik az arany iránti keresletet. A World Gold Council (Arany Világtanács, az iparágat képviselő szervezet) nyár elején publikált felmérése szerint a fejlődő országok jegybankjai után a fejlett gazdaságok jegybankjai is nagyobb szerepet szánnak az aranynak a tartalékokban.

A megkérdezett 70 központi bank 69 százaléka volt akkor azon a véleményen, hogy az arany szerepe növekedni fog a globális tartalékon belül. A válaszadók 29 százaléka tervezte aranyvásárlását a következő egy év során, a fejlett országokban 13 százalékos volt ez az arány. Ez utóbbi rekordnak számít a felmérés történetében.

Az arany unciánkénti árfolyama
Az arany unciánkénti árfolyama
Kép: Economx, stooq.com

Ráadásul rövid távon technikailag is jól néz ki az arany árfolyamának grafikonja. Az emelkedő trendben az elmúlt egy hónapban emelkedő háromszöget épített ki, amely trend folytató alakzat. Ennek felső szárát törte át 2480 dollár magasságában. A kitörésből számolt mozgás, ha sikerül megtartani a korábban áttört szintet, elvileg megegyezik a háromszög 130 dolláros magasságával. Ennek elérése középtávon 2610 dolláros unciánkénti árat jelentene.

De még ha a mostani kitörés falsnak minősülne is, akkor sem kell kétségbe esni. Az emelkedő trend során ugyanis az arany számos olyan lokális mélypontot hagyott maga mögött, amely egy esetleges korrekció során támaszként funkcionálhatna és megfoghatna egy esetleges kibontakozó visszaesést.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!