Folytatódik a forint remekelése szerdán, az euróval szembeni árfolyam 392,2-ig ereszkedett vissza, ami közel egy hónapos csúcs, utoljára július utolsó hetében lehetett ilyen kedvező áron vásárolni.

A 392,2-es szint körül található a 100 napos mozgóátlag, a technikai kép további forinterősödést jelez előre, aminek kora délután meg is volt az első jele, rövid időre ugyan, de 392 alá bukott az euró-forint jegyzés.

De még ennél is szebben fest a dollár-forint keresztárfolyam, amely 353 alá esett, legutóbb május végén járt e körül a jegyzés. 

Kép: economx

A forintot nagyban segítette a nemzetközi devizapiacokon mutatkozó dollárgyengülés, ami a kockázati kedv erősítésén keresztül ismét jót tett a feltörekvő piaci devizáknak – írta kitekintőjében az Erste elemzője. 

Az euró-dollár 1,11 fölé kapaszkodott, ilyen magasan idén még nem kereskedtek a legfontosabb devizapárral. A dollárt a szeptemberi kamatcsökkentési várakozások mozgatják: a szakértők esélyesebbnek tartanak egy 25 bázispontos vágást (a döntés szeptember 18-án esedékes), az 50 bázispontos mérséklésnek most kisebb az esélye, de a kamatok csökkentése folyamatos lehet a munkaerőpiaci folyamatok alapján, ez pedig gyengíti az amerikai fizetőeszközt.

Pénteken pontos impulzus érkezhet a kamatpályáról: beszédet tart a Jackson Hole konferencián Jerome Powell Fed-elnök, a szimpóziumról itt írta meg az Economx az előzetest. A jelenlegi várakozások alapján 2024 hátralévő felében még akár 100 bázisponttal is lejjebb jöhet a kamatkörnyezet, jelentősen szűkítve ezzel a dollár kamatelőnyét az euróval szemben – írták a Raiffeisen elemzői.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Indexnek adott interjúját egyelőre még emésztgetik a befektetők.

Itt több dolog is elhangzott, ami piacmozgató lehet:

  • idén 2 százalékkal nőhet a magyar gazdaság, jövőre 4 százalékos GDP növekedés a cél;
  • negyedévente 400 milliárd forintot költenek a magyarok külföldön;
  • volt idén olyan negyedév, hogy 600 milliárd forintért vásároltak a magyarok online módon külföldről. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!