Egy ideig jobban festett csütörtök délelőtt a forint árfolyama, mint az előző nap: az euróval szemben sikerült visszakorrigálni a 400-as lélektani szint alá, az erősödés azonban csak ideig-óráig tartott.

Sőt, délre már 401,5 forint volt az euró árfolyama, ami másfél éves a mélypontot jelent. 

Továbbra is a nemzetközi események mozgatják a hazai deviza árfolyamát, pénteken viszont bele lehet kapaszkodni egy hazai adatsorba: holnap teszi közzé a KSH az augusztusi ipari termelési adatot, az előző hónapban mért 6,4 százalékos éves visszaesés után az elemzők várakozása 2,8 százalékos csökkenés.

A forint mindenesetre nagyon nincs jó formában, hasonló szinteket utoljára tavaly márciusban láttak a kereskedők, azóta azonban bár több alkalommal megközelítette az euró-forint keresztárfolyam a 400-as kulcsszintet, mindig visszapattant róla. Szerdán viszont áttörte a 400-at a jegyzés, így másfél éves rekordra emelkedett az euró forintban kifejezett árfolyama. 

A régió devizáihoz képest is gyászosan fest a forint

Régiós összevetésben alulteljesítő a magyar fizetőeszköz, főleg a złotyhoz képest látványos az elmúlt időszak, szerdán például történelmi csúcsra nőtt a złoty-forint árfolyama, amikor elérte a 93-at. Persze ebben szerepet játszott, hogy szerdán a jegybank 5,75 százalékon tartotta az alapkamatot (a magyar 6,5 százalék). A lengyel központi bank kénytelen volt óvatos lenni, mert az inflációs adat a tűréshatár feletti emelkedést mutatott. A lépés egyértelműen hozzájárult a złoty erősödéséhez. 

Kép: economx

Az biztos, hogy amíg tovább erősödik a dollár a vezető devizákkal szemben, addig szembeszélben kell haladnia a magyar devizának. Most az euróval szemben háromhetes rekordon van a dollár, amit a libanoni konfliktus által kiváltott kockázatkerülés erősít. 

Jelenleg a forint árfolyama 1,9 százalékkal gyengébb, mint egy hónapja, az év elejétől 4,5 százalékos a leértékelődés az euróval szemben, egyéves időtávon pedig 2,7 százalék a veszteség.

A złotyhoz képest idén 7,4 százalékkal gyengült a forint, míg a cseh koronával szemben 3,3 százalékot, de a román lej is erősödött a magyar fizetőeszközhöz képest 4,5 százalékkal. 

Régiós devizák mozgása idén az euróhoz képest (%). Forrás: ING 

Óvatos üzenet a jegybanktól

A forint vesszőfutása és a régiós szintű alulteljesítés láttán a Magyar Nemzeti Bank jelzésértékű üzenetet küldött a piacnak, de ez a magyar deviza további gyengülését csak rövid időre állította meg. Az üzenet annyi volt, hogy az MNB 2025-re tervezett lakossági zöldhitel és vállalati zöldkötvény programját két tényezőtől (infláció és piaci körülmények) függően indítja el, emellett továbbra is hangsúlyozták, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása. A piaci szereplők szerint egyértelműen ennek volt köszönhető, hogy az árfolyam visszakorrigált a 400-as szint alá, de a jelek szerint csak ideiglenesen. 

Ezek után nem csoda, hogy a Raiffeisen elemzői az idénre várt 390-400-as euró-forint sáv elmozdulását vetítik előre 400-410-re, ami a külső kockázatok miatt hamar végbemehet. 

Egyébként amikor a külső környezet romlik, a közép-európai régióban általában a forint a leggyengébb láncszem, nem új keletű a mostani alulteljesítés – hívták fel a figyelmet az ING Bank elemzői. Úgy látják, nincs jele a geopolitikai kockázatok enyhülésének, így nyomás alatt maradhatnak a feltörekvő piaci devizák. Most az év végéig a 392-400-as sávba várják a forintot, de ideiglenesen 400 felett maradhat a jegyzés. 

Elesett a magyar fizetőeszköz: 400 forint felett az euró

Március óta nem volt ilyen gyenge az árfolyam, nincs most érv a forinterősödés mellett.


 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!