Átalakulóban a 2024-es költségvetés, a kormányzat hétfőn bejelentett adóemeléseiből azonban nem jön össze az a 400 milliárd forintos bevételnövelő hatás, ami ahhoz kell, hogy teljesüljön a vállalt, a GDP 4,5 százalékát kitevő költségvetési hiánycél. 

Így szükség van további plusz bevételekre, amit már meg is találhatott a kormány, a Portfolio értesülése szerint a Magyar Villamos Művektől (MVM) érkezik a hiányzó pénz nagyobb része, osztalékelőleg formájában.

Ennek nincs sem elvi, sem más akadálya, a társaság egyedüli tulajdonosa a magyar állam, a cég kasszájában pedig rendelkezésre áll közel 180 milliárd forintnyi szabad eredménytartalék. Sőt a módszer sem új, tavaly novemberben történt már ilyen, akkor 309 milliárdos osztalékelőleget juttatott az energetikai holding a tulajdonos felé. A rendelkezésre álló összegből most 150 milliárd forint lehet a befizetés a Portfolio szerint. 

A hétfői Kormányinfón elhangzottak és a Magyar Közlönyben megjelent részletes ismertetők alapján gyorsan világossá vált, hogy a bankokra és az energetikai vállalatokra kivetett adók nem fedezik a költségvetés helyreállításához kellő összeget. 

Ezek voltak az eddig ismert bevételnövelő intézkedések:

  • Extraprofitadó módosítása: a korábbi szabályozás lehetővé tette, hogy a bankok idén a felére csökkentsék az extraprofitadót, ha növelik a hosszú lejáratú állampapír portfóliójukat, eddig ezt egyszerűen csak portfólió átrendezéssel végre lehetett hajtani, a módosítás után azonban nem. Tehát nehezebb lesz csökkenteni az adóterheket.  
  • Marad az adó: az extraprofitadó jövőre is marad, az eredeti tervek szerint idén kivezették volna.
  • Tranzakciós illeték: ennek mértéke augusztus 1-től ötven százalékkal emelkedik, a felső határ pedig szintén magasabb lesz: 20 ezer forint.  

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!